Αυστηρές οδηγίες Χουλιαράκη για τις δαπάνες του προϋπολογισμού του 2019

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστηρές οδηγίες Χουλιαράκη για τις δαπάνες του προϋπολογισμού του 2019

Τις «οροφές» δαπανών του Προϋπολογισμού του 2019 έθεσε το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο που υπέγραψε (https://diavgeia.gov.gr/doc/Ψ9ΥΞΗ-ΔΡΥ?inline=true) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ουσιαστικά με την εγκύκλιο κατάρτισης του Προϋπολογισμού του 2019 περιγράφονται τα περιθώρια που έχουν οι φορείς του Δημοσίου, ώστε να μην ξεπεράσουν τα συνολικά όρια δαπανών που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019-2022που ψήφησε προ μηνός η Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022 διατυπώνει την εκτίμηση πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί από 3,56% του ΑΕΠ εφέτος, στο 3,96% του ΑΕΠ το 2019 και πως μέσω της αύξησης αυτής θα προκύψει «δημοσιονομικός χώρος» 866 εκατ. ευρώ!

Στην εγκύκλιο Χουλιαράκη υπογραμμίζεται πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανεμηθούν ορθά οι πιστώσεις των φορέων με βάση τις πραγματικές ανάγκες και κατά προτεραιότητα, ώστε να προληφθούν ενδεχόμενες αστοχίες προβλέψεων, ειδικά στις ανελαστικές δαπάνες και να ελαχιστοποιηθούν οι τροποποιήσεις του προϋπολογισμού κατά την εκτέλεσή του.

Η εγκύκλιος Χουλιαράκη τοποθετεί το ανώτατο όριο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για το 2019 στα 49,7 δισ. ευρώ και προσθέτοντας τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 7,3 δισ. ευρώ, προσδιορίζει στα 57 δισ. ευρών την οροφή των δαπανών για το επόμενο έτος.

Οι δαπάνες για χορήγηση συντάξεων τοποθετούνται στα 25,4 δισ. ευρώ, οι δαπάνες των ΟΤΑ στα 6,8 δισ. ευρώ, οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ στα 4,8 δισ. ευρώ και δαπάνες των νοσοκομείων τοποθετούνται στα 3,1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider