Με πρόστιμο - μαμούθ 4,3 δισ. ευρώ απειλείται η Google

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με πρόστιμο - μαμούθ 4,3 δισ. ευρώ απειλείται η Google

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ενημερωθεί η Google εάν πρόκειται να της επιβληθεί πρόστιμο - μαμούθ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για μονοπωλιακές πρακτικές που σχετίζονται με το λειτουργικό σύστημα Android. Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, το ύψος του προστίμου δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και τα 4,3 δισ. ευρώ (5 δισ. δολάρια).

Η Google βρίσκεται στο στόχαστρο της επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία έχει επιδείξει ευαισθησία σε θέματα καταναλωτών και τη χρήση υψηλής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Κομισιόν, ο αμερικανικός όμιλος έχει επιβάλει παράτυπους όρους στις εταιρείες που κατασκευάζουν κινητά τηλέφωνα και έχουν σε αυτά εγκατεστημένο το Android. Αυτή η κατάσταση βλάπτει τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού και περιορίζει τις επιλογές των καταναλωτών. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, η Google υποχρεώνει τις κατασκευάστριες εταιρείες να χρησιμοποιούν τη δική της ομώνυμη μηχανή αναζήτησης, καθώς και άλλες υπηρεσίες της.

Η απόφαση για την Google αναμενόταν στις αρχές του μήνα, όμως, σύμφωνα με το Reuters, καθυστέρησε ώστε να μην συμπέσει με την επίσκεψη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη.

Ο αμερικανικός κολοσσός μπήκε για πρώτη φορά στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής τον Απρίλιο του 2015, ύστερα από καταγγελίες από την Fairsearch, μια ένωση από λόμπι στην οποία συμμετείχαν εκτός των άλλων η Microsoft, η Nokia και η Oracle. Eκείνη την εποχή το 64% των συσκευών smartphone στην Ευρώπη χρησιμοποιούσαν το λειτουργικό Android, κάτι που σήμερα αγγίζει το 74%.

H Kομισιόν προχώρησε σε τρεις συγκεκριμένες διαπιστώσεις για την Google που θεωρεί πως νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό:

  • Απαιτεί από τους κατασκευαστές smartphones και tablet να έχουν τη δική της μηχανή αναζήτησης σαν την προεπιλεγμένη και να προεγκαταστήσουν το δικό της browser για να έχουν πρόσβαση στο Play app store.
  • Αποτρέπει τους κατασκευαστές να πουλούν συσκευές που υποστηρίζουν άλλα λειτουργικά συστήματα.
  • Δίνει οικονομικά κίνητρα σε εταιρείες κατασκευαστών και κινητής τηλεφωνίας ώστε να δίνουν τη δική της συσκευή αναζήτησης ως τη μόνη προεγκατεστημένη.

Από την πλευρά της η Google αρνήθηκε πως υποχρεώνει τους κατασκευαστές να προεγκαθιστούν τις εφαρμογές της. Tόνισε ακόμη ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί βοηθάει να είναι οι υπηρεσίες της δωρεάν για τον καταναλωτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider