ΕΕ-Ιαπωνία: Ποιος κερδίζει από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ-Ιαπωνία: Ποιος κερδίζει από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ αφορά η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και Ιαπωνίας, που αναμένεται να υπογράψουν σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την ιαπωνική κυβέρνηση.

Αναχωρώντας από το Πεκίνο, όπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έστειλε ηχηρό μήνυμα σε ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα κατά των εμπορικών πολέμων, Τουσκ και Γιούνκερ μεταβαίνουν στο Τόκιο, όπου αναμένεται να υπογράψουν την επονομαζόμενη JEFTA (Japan-EU Free Trade Agreement). Κερδισμένος από την πλευρά της ΕΕ στην «ιστορική» αυτή συμφωνία αναμένεται να είναι ο αγροδιατροφικός τομέας.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, που παράγουν αγροτικά προϊόντα, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, θα δουν τους δασμούς για όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα με προορισμό την Ιαπωνία να μειώνονται δραστικά, ανοίγοντας σημαντικές εξαγωγικές ευκαιρίες για τους παραγωγούς.

Η συμφωνία, η οποία προετοιμάζεται εδώ και μία πενταετία, εμπίπτει στην στρατηγική της ΕΕ για τη διεύρυνση των εμπορικών δεσμών των ευρωπαϊκών χωρών με τρίτες χώρες, ενώ εκτιμάται ότι οι δύο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπίας θα δώσουν ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα κατά του προστατευτισμού και των εμπορικών εντάσεων, που προκαλεί η στάση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Άλλωστε από το Πεκίνο ο Τουσκ κάλεσε τις κυβερνήσεις της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας να συμβάλουν στην αναμόρφωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), περιγράφοντας, μάλιστα, ένα είδος οδικού χάρτη των αλλαγών, που επιθυμεί η ΕΕ.

«Προτείνουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη βελτίωση, σε συνεργασία με ομοϊδεάτες εταίρους, της λειτουργίας του ΠΟΕ σε κρίσιμους τομείς. Χρειαζόμαστε νέους κανόνες στον τομέα των βιομηχανικών επιδοτήσεων, της πνευματικής ιδιοκτησίας και των αναγκαστικών μεταβιβάσεων τεχνολογίας, τη μείωση του εμπορικού κόστους, καθώς και μια νέα προσέγγιση για την ανάπτυξη και την αποτελεσματικότερη διευθέτηση των διαφορών. Στόχος της μεταρρύθμισης αυτής θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του ΠΟΕ ως θεσμικού οργάνου και η εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού» δήλωσε ο Τουσκ.

Όσον αφορά στην JEFTA η ΕΕ αναμένει να δει, εκτός από τα αγροτικά προϊόντα, να ενισχύονται οι εξαγωγές των γαλακτοκομικών, αν και στην περίπτωση αυτή οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό: οι υψηλοί τελωνειακοί δασμοί επί των γαλακτοκομικών προϊόντων και ιδίως των τυριών, που επιβάλλει το Τόκιο, θα μειωθούν προοδευτικά.

Για τους Ιάπωνες η συμφωνία, η οποία αναμενόταν να υπογραφεί την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, διασφαλίζει ελεύθερη πρόσβαση των αυτοκινητοβιομηχανιών τους στην ευρωπαϊκή αγορά μετά από μεταβατική περίοδο κάποιων ετών. Την περασμένη εβδομάδα ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσκεψη του στις Βρυξέλλες λόγω των πλημμυρών στην Ιαπωνία.

Η ΕΕ εκτιμά ότι η συμφωνία ενδέχεται να αντισταθμίσει το αρνητικό αντίκτυπο, που έχουν ήδη προκαλέσει οι εμπορικές εντάσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αν και οι επιπτώσεις είναι ακόμη περιορισμένες, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να υπάρξουν δυσμενέστερες εξελίξεις, εφόσον υπάρξει κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και της στροφής στον προστατευτισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider