Μαχαίρι 40% στις πιστώσεις για δημόσιες επενδύσεις

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαχαίρι 40% στις πιστώσεις για δημόσιες επενδύσεις

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν βρήκε τη στήριξη που ανέμενε στα έσοδα, για μια ακόμη φορά καθήλωσε τις δαπάνες, ώστε να διατηρήσει το πρωτογενές ισοζύγιο πλεονασματικό. Και για άλλη μια φορά επελέγη το πάγωμα των πιστώσεων του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2018 στα 24,278 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 800 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Από την απόκλιση αυτή, το 80% περίπου οφείλεται στο πάγωμα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι πιστώσεις του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 956 εκατ. ευρώ, έναντι 1,63 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος για το εξάμηνο, παρουσιάζοντας μείωση κατά 679 εκατ. ευρώ ή υστέρηση 40% έναντι του στόχου. Να σημειωθεί πως στο πεντάμηνο η απόκλιση των δαπανών του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων έναντι του στόχου του προϋπολογισμού ήταν στα 516 εκατ. ευρώ, ήτοι μέσα σε ένα μήνα διευρύνθηκε κατά 163 εκατ. ευρώ!

Για το σύνολο του 2018 ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει πως οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθουν σε 6,75 δισ. ευρώ.

Mέχρι σήμερα έχει εκταμιευτεί μόλις το 14% του ποσού αυτού, για να πιαστεί ο στόχος θα πρέπει μέσα στους επόμενους έξι μήνες να εκταμιεύονται σε μηναία βάση πιστώσεις 965 εκατ. ευρώ μηνιαίως! Δηλαδή θα πρέπει μόνον τον Ιούλιο να δοθούν όσες πιστώσεις δεν έχουν δοθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Καθώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποτελεί το σημαντικότερο μέσο άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας και συμβάλλει στη σύγκλιση των περιφερειών, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, στην τόνωση της ενεργού ζήτησης, την προώθηση της ανάπτυξης μέσω έργων υποδομών, στην ενίσχυση της απασχόλησης και στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας το «πάγωμα» των πιστώσεων του ΠΔΕ είναι μια άκρως αντιαναπτυξιακή επιλογή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider