Έρχονται νέες προσφυγές για ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται νέες προσφυγές για ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές

Την δικαστική οδό ετοιμάζονται να ακολουθήσουν για άλλη μια φορά οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας γίνεται επί πραγματικών στοιχείων και όχι επί πλασματικών. Και αυτό διότι τρία χρόνια μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ώστε να αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές εμπορικές αξίες των ακινήτων, οι αλλαγές που έχουν γίνει κρίνονται από το σύνολο της αγοράς αποσπασματικές.

«Το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων είναι ατελές και άδικο», σημειώνει ο κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ) και επιστημονικός σύμβουλος της Solum Property Solutions.

Το υπουργείο Οικονομικών πρόσφατα επικαιροποίησε τις τιμές ζώνης, μετά τόσο από τις πιέσεις των Θεσμών όσο και της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ωστόσο όπως σημειώνει ο κ. Χαραλαμπόπουλος μένουν ακόμα πολλά να γίνουν. «Δεν έχουν αλλαχθεί οι συντελεστές εμπορικότητας, δεν έχουν ομογενοποιηθεί οι συντελεστές παλαιότητας των ακινήτων (άλλοι ισχύουν για μεταβίβαση και άλλοι για τον ΕΝΦΙΑ) και δεν έχουν επεκταθεί πέραν των 26 ετών, ενώ θα πρέπει να χωριστούν σε κατηγορίες έτσι ώστε να είναι μικροί όπου τα οικόπεδα είναι ακριβά και μεγαλύτεροι εκεί όπου τα οικόπεδα είναι φτηνά. Δεν έχουν ομογενοποιηθεί οι συντελεστές ορόφου έτσι ώστε να είναι ίδιοι είτε πρόκειται για μεταβίβαση είτε για ΕΝΦΙΑ».

Η μεγάλη πληγή είναι οι συντελεστές εμπορικότητας, οι οποίοι παραμένουν ίδιοι από το 2007 και δεν έχουν πλέον καμία σχέση με την εικόνα της χώρας σήμερα με τα εκατοντάδες κλειστά μαγαζιά. «Οι συντελεστές εμπορικότητας, οι οποίοι είναι από τις καλές εποχές και πολύ μεγάλοι σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα» σημειώνει ο κ. Χαραλαμπόπουλος προθέτοντας ότι είναι εξεταστέα και η προσφυγή στο ΣτΕ ή όπου αλλού κριθεί σκόπιμο από τους νομικούς και άλλους συμβούλους, ώστε να αντιμετωπισθεί και αυτή η μεγάλη αδικία που υπερφορολογεί καταστήματα και οικόπεδα στην περίπτωση των μεταβιβάσεων.

Τσουνάμι αλλαγών στους φόρους το 2019

Οι νέες τιμές ζώνης που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών ισχύουν από φέτος σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο το τσουνάμι επιβαρύνσεων θα έρθει από τις αρχές του 2018 με την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσουν για τον υπολογισμό όλων των υπόλοιπων φόρων που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία.

Έτσι, οι φόροι για τις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές που θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους θα υπολογιστούν με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο με το νέο έτος οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνουν ακριβότερες, με τον φόρο μεταβίβασης να εκτοξεύεται ακόμη και κατά 50%, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττουν οι δήμοι μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος να αυξάνεται σημαντικά, ενώ ακόμη πιο τσουχτερό θα γίνει το τεκμήριο για τις κατοικίες.

Ο κ. Χαραλαμπόπουλος προτείνει στους ιδιοκτήτες που σκέφτονται να μεταβιβάσουν το ακίνητο τους να εξετάσουν το αν η νέα τιμή ζώνης είναι χαμηλότερη ή υψηλότερη από την παλαιά. «Αν είναι χαμηλότερη κάνουν τη μεταβίβαση από το νέο έτος, ενώ αν η νέα τιμή ζώνης είναι ψηλότερη κάνουν τη μεταβίβαση εντός του 2018», σημειώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider