Δυσβάσταχτη η κατοικία για τους Έλληνες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυσβάσταχτη η κατοικία για τους Έλληνες

Πολύ ακριβή υπόθεση είναι η κατοικία για τους Έλληνες. Η υπερφορόλογηση και η μείωση των εισοδημάτων αναδεικνύουν πρωταθλήτρια την Ελλάδα στην ΕΕ σε ό,τι αφορά το κόστος στέγασης, καθώς δύο στους πέντε κατοίκους της χώρας μας ξοδεύουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για έξοδα που έχουν να κάνουν με τη στέγαση. Πρόκειται για ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η Ελλάδα ήταν και πριν την κρίση πρώτη σε αυτό το επίπεδο. Ωστόσο μέσα σε μια δεκαετία (2006-2016) το ποσοστό των κατοίκων της χώρας μας που διαθέτουν μεγάλο κομμάτι του εισοδήματός τους για να πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού τους υπερδιπλασιάστηκε, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος μειώθηκε.

Φαίνεται μάλιστα πως το ακριβό κόστος κατοικίας δεν αποτελεί χαρακτηριστικό των χωρών της ΕΕ που αντιμετώπισαν έντονα οικονομικά προβλήματα ή μπήκαν σε προγράμματα προσαρμογής. Η Κύπρος έχει το δεύτερο μικρότερο ποσοστό στην ΕΕ (3,1%) μετά τη Μάλτα (1,4%). Το ποσοστό των κατοίκων που δίνουν περισσότερο από το 40% του εισοδήματός του για τα έξοδα στέγασης παραμένει εξαιρετικά χαμηλό στην Ιρλανδία (4,6%), ενώ Ισπανία και Ιταλία παραμένουν κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου με 10,2% και 9,6%.

Αυτά ίσχυαν το 2016 αλλά και το 2017 δεν φαίνεται να έχει αλλάξει η κατάσταση όπως φαίνεται και από την επικαιροποίηση των στοιχείων που έκανε αυτή την εβδομάδα η Eurostat.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider