«Μαχαίρι» 28 εκατ. ευρώ σε αμυντικές δαπάνες για να πάρουμε τη δόση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαχαίρι» 28 εκατ. ευρώ σε αμυντικές δαπάνες για να πάρουμε τη δόση

Μέσα από την τροποποίηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα εξοικονομηθούν τα συνολικά 28 εκατ. ευρώ που θα αντισταθμίσουν τη δημοσιονομική απώλεια από τη μετάθεση της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η Γερμανία ζήτησε χθες στο Eurogroup να υπάρξει δημοσιονομικό ισοδύναμο προκειμένου να εγκρίνει το γερμανικό κοινοβούλιο την εκταμίευση της δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Αυτό αναμένεται να γίνει στις αρχές Αυγούστου και αφού ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εκδώσει πρώτα απόφαση με την οποία θα τροποποιεί τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, περικόπτοντας πιστώσεις ύψους 28 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η απόφαση θα προβλέπει πως θα εξοικονομηθούν 10 εκατ. ευρώ από τη μείωση των υποχρεώσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που σχετίζονται με εξοπλιστικά πρόγραμμα. Το σχετικό κονδύλι θα μειωθεί από τα 454 εκατ. ευρώ, στα 444 εκατ. ευρώ.

Από δαπάνες σχετικές με τη συμμετοχή της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ θα εξοικονομηθούν 5 εκατ. ευρώ. Αυτές από 25,4 εκατ. ευρώ τελικά θα μειωθούν στα 20,4 εκατ. ευρώ.

Από την αναθεώρηση των δαπανών συντήρησης αεροσκαφών και άλλων εξοπλισμών θα εξοικονομηθούν 4 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, από τα 17,3 εκατ. ευρώ των αρχικών πιστώσεων θα διατεθούν μόλις 13,3 εκατ. ευρώ.

Άλλα 5 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από το κονδύλι για την περίθαλψη ασφαλισμένων του Δημοσίου. Αυτό αρχικά είχε προϋπολογιστεί στα 42,3 εκατ. ευρώ και τελικά μειώνεται στα 37,3 εκατ. ευρώ.

Από το κονδύλι για προμήθειες φαρμακευτικού υλικού θα εξοικονομηθούν 2 εκατ. ευρώ. Αυτό θα μειωθεί στα 19,9 εκατ. ευρώ, από 21,9 εκατ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά ο προϋπολογισμός.

Τέλος, από το κονδύλι για οδοιπορικά θα εξοικονομηθούν 2 εκατ. ευρώ. Αυτό πλέον μειώνεται στα 37,67 εκατ. ευρώ από 39,6 εκατ. ευρώ προηγουμένως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider