Γιατί η Ελλάδα χάνει οριστικά το «τρένο» του QE

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Ελλάδα χάνει οριστικά το «τρένο» του QE

Εξαιρετικά στενά είναι τα χρονικά περιθώρια για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, καθώς τα βήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν είναι πολλά και ο χρόνος λίγος.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr καλά πληροφορημένες πηγές, «το τρένο έχει χαθεί» κυρίως επειδή δεν θα προλάβει να επικυρωθεί εγκαίρως η συμφωνία του Eurogroup στα κοινοβούλια των κρατών μελών –διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα και σύνθετη.

Το σενάριο της ένταξης αποδυναμώνεται περαιτέρω μετά τις πιέσεις που άσκησε η Γερμανία στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, η εκταμίευση της τελευταίας δόσης 15 δισ. ευρώ να καταβληθεί με καθυστέρηση -τουλάχιστον 15 ημερών- γεγονός που καθυστερεί και η διαδικασία της εφαρμογής της συμφωνίας από τον ESM.

Την Τετάρτη συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και εκτιμάται ότι το θέμα της Ελλάδας περιλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη, η οποία ωστόσο δεν δημοσιεύεται.

Εν τω μεταξύ, τον πήχη των προσδοκιών για τα οφέλη από τη «φθηνή ρευστότητα» του Ευρωσυστήματος χαμήλωσε η ανώτατη αντιπρόεδρος της Moody’s, Κάθριν Μουελμπρόνερ, δηλώνοντας στο insider.gr ότι η ΕΚΤ βρίσκεται ούτως ή άλλως σε διαδικασία απόσυρσης του προγράμματος QE, «οπότε ακόμη και σε περίπτωση ένταξης των ελληνικών ομολόγων –το οποίο είναι αρκετά απίθανο– η ένταξη θα ήταν βραχύβια».

Σημειώνεται ότι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, έστω και για μερικές εβδομάδες, θα αποτελούσε ένα ηχηρό μήνυμα προς τις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την επιστροφή στην κανονικότητα, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού από τις αγορές -με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου.

Το «ναι μεν, αλλά» του Ντράγκι

Σε δηλώσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δεν απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο της ένταξης έως τις 20 Αυγούστου που ισχύει το waiver για την Ελλάδα, ως χώρα σε πρόγραμμα. Ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε, όμως, ότι για να εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ΕΚΤ, θα πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτα τρία βήματα:

  • Επικύρωση της συμφωνίας του Eurogroup της 21ης Ιουνίου από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών
  • Ενεργοποίηση και εφαρμογή της συμφωνίας από τον ESM
  • Διενέργεια της Έκθεσης Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) από την ΕΚΤ για αξιολόγηση των κινδύνων

Σημειώνεται δε ότι η έκθεση βιωσιμότητας της ΕΚΤ δεν θα δημοσιοποιηθεί, καθώς λειτουργεί ως εσωτερικό εργαλείο λήψης αποφάσεων και δεν υπόκειται σε υποχρέωση δημοσιοποίησης, όπως συμβαίνει με το ΔΝΤ βάσει του άρθρου 4.

«Έληξε» το θέμα παράτασης του waiver

Στις πρόσφατες δηλώσεις του, ο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί το καθεστώς της αυξημένης εποπτείας να δικαιολογήσει τη διατήρηση του waiver πέραν της ισχύος του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για το waiver της Ελλάδας αναμένεται να ανακοινωθεί μετά το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στις 26 Ιουλίου ή, το αργότερο, την 1η Αυγούστου.

Θυμίζεται ότι το ίδιο είχε συμβεί και στην περίπτωση της Κύπρου, όταν βγήκε από το μνημόνιο στις 31 Μαρτίου 2016. Με ανακοίνωσή της στις 16 Μαρτίου του ίδιου έτους, η ΕΚΤ προανήγγειλε την άρση του waiver καθώς με την έξοδο από το πρόγραμμα παύουν να ισχύουν οι κατ' εξαίρεση προϋποθέσεις και θεωρείται ότι η χώρα της Ευρωζώνης επιστρέφει για δανεισμό από τις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συζήτηση για διατήρηση του waiver στη μεταμνημονιακή εποχή τερματίζεται με τις πρόσφατες δηλώσεις Ντράγκι, παρά τις πιέσεις που άσκει από την πλευρά του οι διοκητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που εξέδωσε πρόσφατα, αναφέρεται ότι είναι «στη διακριτική ευχέρεια της ΕΚΤ να εξετάσει παράταση του waiver». Οι προσδοκίες αυτές, όμως, διαψεύστηκαν ρητά από τον ίδιο τον Ευρωτραπεζίτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider