«Ευάλωτη» η περιφέρεια καθώς πλησιάζει το τέλος του QE

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ευάλωτη» η περιφέρεια καθώς πλησιάζει το τέλος του QE

Σημαντικά τρωτά σημεία εντοπίζει στην περιφέρεια της Ευρωζώνης η Bank of America–Merrill Lynch, μια δεκαετία μετά την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η παγκόσμια τράπεζα εκφράζει δε επιφυλάξεις για το πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που το ευρώ ακριβύνει μετά τη λήξη του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) στα τέλη του έτους.

Μετά από πολυετή μνημόνια στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, και παρά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί, η ανταγωνιστικότητα των περιφερειακών οικονομιών δεν έχει ενισχυθεί αρκετά και η δυναμική του χρέους δεν είναι βιώσιμη, σε πολλές περιπτώσεις.

«Η Ευρωζώνη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο από την εκδήλωση της διεθνούς και ευρωπαϊκής κρίσης, αλλά από την ανάλυσή μας προκύπτει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά τρωτά σημεία. Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η περιφέρεια παραμένει ευάλωτη παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις», αναφέρει ο επενδυτικός κολοσσός.

περιφέρεια «σηκώνει» μόνο σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων

Ενόψει της απόσυρσης της χαλαρής ρευστότητας και της αύξησης των επιτοκίων από το δεύτερο εξάμηνο του 2019, όπως έχει υποδηλώσει η ΕΚΤ, η BoA-ML διατυπώνει έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί η περιφέρεια του ευρώ να «αντέξει» μια νομισματική σύσφιξη. Οι νομισματικές συνθήκες είναι «πολύ σφιχτές» στην Ελλάδα, «σφιχτές» στην Ιταλία και την Κύπρο και «ελαφρώς χαλαρές» στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Με «ερωτηματικά» η βιωσιμότητα του χρέους

Η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ υπονομεύει τη βιωσιμότητα του χρέους της περιφέρειας, προειδοποιεί ο επενδυτικός κολοσσός, και εξηγεί ότι απαιτούνται περαιτέρω διευθετήσεις του δημοσίου χρέους. Εάν δεν παρασχεθεί η αναγκαία υποστήριξη, οι αγορές θα γίνουν σταδιακά πιο ευαίσθητες στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και ενδεχόμενα πολιτικά σοκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider