ΦΠΑ στις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΦΠΑ στις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων

Το εάν οι πωλήσεις «κόκκινων» δανείων θα βαρύνονται με ΦΠΑ ή όχι θα εξεταστεί μεταξύ άλλων στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Οι δανειστές τάσσονται υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης της πώλησης όλων των κατηγοριών δανείων και επιμένουν η όποια προστασία να συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια και με τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλετών. Θέλοντας να καταστήσουν ελκυστική την πώληση των δανείων σε funds οι ΔΝΤ,ΕΕ και ΕΚΤ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να εξαιρεθούν από το ΦΠΑ οι σχετικές συναλλαγές.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά όχι μόνον αντιτάσσεται σθεναρά σε αυτό , αλλά ζήτησε και γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εάν η εξαίρεση αυτή επιτρέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία για το ΦΠΑ, αλλά και από το νομικό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων. Η κυβέρνηση θεωρεί πολιτικά απαράδεκτο την ίδια στιγμή που καταργεί το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά να απαλλάσσει από το ΦΠΑ τα «funds όρνεα» και να διευκολύνει τις σχετικές μεταβιβάσεις.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις σημερινές συζητήσεις με τους θεσμούς επιδιώκοντας να αποσπάσει την απαγόρευση της πώλησης απαιτήσεων σε μη τραπεζικά ιδρύματα για όλες τις δανειακές συμβάσεις –και όχι μόνο των στεγαστικών δανείων– όταν αυτές συνδέονται με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας, για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 500.000 ευρώ, για δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες έως 250.000 ευρώ και για καταναλωτικά δάνεια έως 20.000 ευρώ.

Προς το παρόν, πώληση επιτρέπεται μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις (επιχειρήσεις με τζίρο άνω 50 εκατ. ευρώ και 150 άτομα προσωπικό), ενώ σήμερα αναμένεται η έκδοση από την Τράπεζας της Ελλάδος της Πράξης Διοικητή για την αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης και πώλησης απαιτήσεων.

Η σχετική Πράξη θέτει σειρά προϋποθέσεων για την αδειοδότηση αυτών των εταιρειών, ενώ προβλέπει τη δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων να χορηγούν δάνεια προς τους οφειλέτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, προκειμένου να κάνουν αναδιάρθρωση της οφειλής τους, χωρίς να απαιτείται να έχουν αγοράσει το δάνειο. Περαιτέρω προβλέπει τον εξονυχιστικό έλεγχο των φυσικών ή νομικών προσώπων που θα συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο και στη διοίκηση αυτών των εταιρειών, καθώς και πλήρη καταγραφή όλων των μεθόδων διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.

Να σημειωθεί ότι ο νόμος 4354/2015 που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο προβλέπει τη δυνατότητα ανάθεσης της διαχείρισης των απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των κατηγοριών, ακόμη και των στεγαστικών, σε εταιρείες-μη τραπεζικά ιδρύματα. Προς το παρόν, ωστόσο, ισχύει η εξαίρεση έως τις 15 Απριλίου για τα δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά, τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider