Το Συμπληρωματικό Μνημόνιο εγκρίνεται στις Βρυξέλλες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Συμπληρωματικό Μνημόνιο εγκρίνεται στις Βρυξέλλες

Μπορεί το Eurogroup της Πέμπτης να μην έχει στην ατζέντα του την Ελλάδα, ωστόσο η χώρα μας θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM που θα συνεδριάσει λίγο νωρίτερα στις Βρυξέλλες.

Αυτό θα εγκρίνει το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελλάδα, όπως αυτό προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και η έγκριση αυτή είναι απαραίτητη για να ακολουθήσει την Παρασκευή η έγκριση της εκταμίευσης των 15 δισ. ευρώ, ήτοι της τελευταίας δόσης του ελληνικού προγράμματος.

Το Συμπληρωματικό Μνημόνιο θα παραπέμπει στις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις μετά τη λήξη του προγράμματος. Σύμφωνα με ένα ειδικό σημείωμα που εγκρίθηκε στο προηγούμενο Eurogroup -και το οποίο αναμένεται να αναλυθεί εκτενώς στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο- οι εν λόγω παρεμβάσεις σχετίζονται με τα δημοσιονομικά, την κοινωνική πρόνοια, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την αγορά εργασίας και προϊόντων, τη δημόσια διοίκηση και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τη δέσμευση να εξασφαλίσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της θα επιτύχει έως το 2022 ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στη βάση των μεταρρυθμίσεων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM. Τα προνομοθετημένα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου θα έχουν κεντρικό ρόλο στο νέο αυτό πλαίσιο υποχρεώσεων.

Με τα νέα μετά-μνημονιακά προαπαιτούμενα η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμεύεται επίσης για αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε δύο δόσεις, μία το 2019 και μία το 2020, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εξίσωση με τις εμπορικές, θα αναφέρει πως θα συνεχίσει τις προσπάθειές για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, σε στενή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που παρέχεται από την Κομισιόν, αλλά και πως θα επιδιώξει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν στην αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού συστήματος.

Στις ιδιωτικοποιήσεις και στην απελευθέρωση αγορών θα ξεχωρίζει η δέσμευση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει μέχρι τα τέλη του 2018 την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, να προχωρήσει στην αξιοποίηση των ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, Μαρίνα του Αλίμου, Εγνατία, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, να μεταφέρει το ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο και να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της ΕΤΑΔ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider