Φέσσας κατά κυβέρνησης: Ξηλώνετε τις μεταρρυθμίσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φέσσας κατά κυβέρνησης: Ξηλώνετε τις μεταρρυθμίσεις

«Την ίδια ώρα που η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις η κυβέρνηση νομοθετεί κατά των επενδύσεων», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα Τρίτη. Ο κ. Φέσσας, μια ημέρα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τη διγλωσσία, το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και την πολιτική πόλωση».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα νομοθέτησης που δεν εξυπηρετεί την ανάπτυξη είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που ψηφίζεται σήμερα και το οποίο - όπως είπε - περιέχει «διατάξεις που αντιστρατεύονται τη γνώμη εργοδοτών και εργαζομένων». Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχωρίσει τους εργοδότες σε «καλούς» και «κακούς» δήλωσε ο κ. Φέσσας.

Κληθείς να τοποθετηθεί στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι η ίδια κυβέρνηση έχει εγκαινιάσει με μέλη του ΣΕΒ εμβληματικές επενδύσεις όπως αυτή του νέου εργοστασίου της Παπαστράτος και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒ. «Επίσης», συνέχισε ο κ. Φέσσας, «επιχειρηματίες εμβληματικοί, όπως ο κ. Μυτιληναίος, ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο κ. Παπαλεξόπουλος, ο κ. Στασινόπουλος, ο κ. Αθανασίου με το Ελληνικό, όλοι αυτοί που συμμετέχουν στο Δ.Σ. του ΣΕΒ και αποτελούν το «ανφάν γκατέ» της ελληνικής επιχειρηματικότητας με εκατομμύρια, δισεκατομμύρια επενδύσεων και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Αυτό είναι που ονομάζουμε διγλωσσία».

«Δεν υπάρχει κανένα κενό εκπροσώπησης»

Σχολιάζοντας περαιτέρω τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την εκδήλωση του ΣΒΒΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε ότι δεν υπάρχει «κανένα κενό εκπροσώπησης» στην ελληνική βιομηχανία όπως αυτό που επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «διαιρέσει την επιχειρηματική αντιπροσώπευση».

Για την αναγνώριση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ο ΣΕΒ σημειώνει ότι αυτή γίνεται «ελλείψει επαρκών αντικειμενικών κριτηρίων που να δικαιολογούν την ιδιότητα αυτή και μη ύπαρξης κενού εκπροσώπησης από όλους τους κλάδους και τομείς της οικονομίας από τις τέσσερις αναγνωρισμένες πανελλήνιας έκτασης εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ)».

Ο Σύνδεσμος προσθέτει ότι «η επιδίωξη αυτή συνιστά παρέμβαση της κρατικής εξουσίας στη συνδικαλιστική ελευθερία των εργοδοτικών και των εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, γεγονός αντίθετο με την Διεθνή Σύμβαση 87/1948, που έχει επικυρώσει η Ελλάδα» επισημαίνοντας ότι «δεν είναι σύνηθες με κρατική παρέμβαση να ορίζεται ισότιμος κοινωνικός εταίρος και σε προηγούμενες περιπτώσεις οι κοινωνικοί εταίροι στα πλαίσια της συλλογικής αυτονομίας το έλυναν το θέμα. Ο ΣΒΒΕ είναι αξιότιμος και σεβαστός, αλλά υπάρχουν και άλλες περιφέρειες με περιφερειακούς συνδέσμους, οι οποίοι, ενδεχομένως, να ζητήσουν ισότιμη μεταχείριση. Ενδεχομένως αυτό να είναι και ένα θέμα, για το οποίο, η χώρα θα "καταδικαστεί" άλλη μια φορά από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας για παραβίαση των κανόνων της συλλογικής αυτονομίας».

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές επιθέσεις που δέχεται ο ΣΕΒ, ο κ. Φέσσας δήλωσε ότι ο Σύνδεσμος ενδεχομένως αποτελεί «εύκολο αντίπαλο διότι διαχρονικά λέμε το σωστό και δεν αλλάζουμε απόψεις, ενώ τα πολιτικά κόμματα αλλάζουν απόψεις ανάλογα με τη συγκυρία».

Ταυτόχρονα δεν έκρυψε τον προβληματισμό του σχετικά με το τι θα ακολουθήσει νομοθετικά μετά τον τερματισμό του ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι η «μεταρρυθμιστική διάθεση της κυβέρνησης είναι χλιαρή». Η διοικητική μεταρρύθμιση έχει μείνει στις καλένδες, πρόσθεσε ο κ. Φέσσας και επανάλαβε τη θέση του περί ξηλώματος των μεταρρυθμίσεων, αναφέροντας τις αλλαγές στα εργασιακά που επαναφέρουν τη διαιτησία και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων.

«Η κυβέρνηση νομοθετεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αγορά»

Όπως τόνισαν τα στελέχη του ΣΕΒ κατά την συνέντευξη Τύπου σχολιάζοντας το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή, το υπουργείο Εργασίας νομοθετεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις και προτάσεις των φορέων της αγοράς. Πραγματοποίησε για άλλη μία φορά προσχηματική και άνευ ουσίας διαβούλευση και, ακόμη χειρότερα, επιβαρύνει με πρόσθετα και εντελώς περιττά κόστη τις επιχειρήσεις εξαιτίας των κακοσχεδιασμένων και εν τέλει ανεφάρμοστων διατάξεων που εισηγείται.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το εν λόγω νομοσχέδιο, επί του οποίου ο ΣΕΒ είχε αποστείλει αναλυτικά τις θέσεις του και όταν τέθηκε σε διαβούλευση την 1η Ιουνίου 2018, περιλαμβάνει διατάξεις που δημιουργούν σύγχυση στις επιχειρήσεις, αυξάνουν το διοικητικό βάρος και το μισθολογικό τους κόστος και δυσχεραίνουν τη λειτουργία του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider