Με το χέρι στη σκανδάλη ο Draghi

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το χέρι στη σκανδάλη ο Draghi

Κρίσιμη μέρα για την ευρωπαϊκή οικονομία χαρακτηρίζουν τη 10η Μαρτίου παράγοντες της εγχώριας αγοράς, καθώς και διεθνείς αναλυτές, με αφορμή τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στη σκιά της επιστροφής του εφιάλτη του αποπληθωρισμού πάνω από την Ευρωζώνη, η ανάληψη πρόσθετης δράσης από την ΕΚΤ θεωρείται σχεδόν ειλημμένη απόφαση και έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές. Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς προβλέπουν περαιτέρω μείωση των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων (βρίσκονται ήδη σε αρνητικό έδαφος), αλλά και επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται στο -0,30%, ενώ το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,40% αλλά και αύξηση των αγορών κρατικών ομολόγων κατά 10-20 δισ. ευρώ, προκειμένου να φτάσουν ακόμη και στα επίπεδα των 80 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Κρίνοντας επιτακτική την ανάγκη τόνωσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, οι αναλυτές «ποντάρουν» σε σημαντικές ανακοινώσεις για τη λήψη νέων μέτρων από τα «χείλη» του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μario Draghi. Όλοι αναμένουν ο «Super Mario» να κάνει πάλι το θαύμα του, σε μια νέα απόπειρα θωράκισης της ευρωπαϊκής οικονομίας, μέσω περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Όπως αναλύουν παράγοντες της αγοράς, κάθε νέα μείωση των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων παρέχει πρόσθετα κίνητρα στις τράπεζες ώστε να αυξήσουν τον δανεισμό, καθώς μειώνει τα κόστη.

Πολύ νωρίς για να μπει το ελληνικό ζήτημα στην ατζέντα της ΕΚΤ

«Η λήψη νέων μέτρων από τον Μario Draghi είναι δεδομένη. Αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πως θα αντιδράσουν οι αγορές στις επικείμενες ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Οι αγορές κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά», δηλώνει, μιλώντας στο insider.gr o Μanaging Partner της Orion Capital, Γιάννης Καλογεράκης. Ωστόσο σπεύδει να επισημάνει πως για την ώρα οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ παρουσιάζουν ένα ανοδικό momentum.

Σύμφωνα με τον κ. Καλογεράκη απαιτείται μεγάλη προσοχή, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σε ό,τι αφορά τις κινήσεις στις αγορές. Εστιάζοντας στην πορεία του ευρώ, προειδοποιεί πως εάν τυχόν ο Draghi απογοητεύσει την Πέμπτη τις αγορές, τότε η όποια άνοδος του ευρωπαϊκού νομίσματος σημειωθεί, δεν θα ωφελήσει την πορεία των μετοχών.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ο κ. Καλογεράκης κρίνει θετικό το ράλι που καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα, ενώ έσπευσε να προειδοποιήσει πως «η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει κάτι ιδιαίτερο από τις επικείμενες ανακοινώσεις του Draghi, καθώς είναι πολύ νωρίς για να μπει το ελληνικό ζήτημα στην ατζέντα της ΕΚΤ».

Μείωση επιτοκίων, αύξηση αγορών ομολόγων προβλέπουν οι ξένοι

Τα στοιχήματα για την ακριβή «φύση» των επικείμενων ανακοινώσεων του Mario Draghi δίνουν και παίρνουν, με τη διεθνή κοινότητα να βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους εγρήγορσης αλλά και εκστασιασμού.

«Είναι βέβαιο πως την Πέμπτη η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας», σχολιάζει ο Howard Archer, επικεφαλής αναλυτής της IHS Global Insight.

«Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων, περιορίζοντας το κόστος για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο», σημειώνουν οι αναλυτές της Danske Bank. Από την πλευρά της η Rabobank προβλέπει νέα μείωση των επιτοκίων, αλλά, όπως επισημαίνει, τα επικείμενα νέα μέτρα της ΕΚΤ δεν θα είναι και τα τελευταία. «Όποια μέτρα κι αν ληφθούν, ο αντίκτυπός τους θα είναι περιορισμένος», εξηγούν.

«Οι προσδοκίες για λήψη νέων μέτρων κάηκαν απότομα τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτός είναι και ο λόγος που, αυτή τη στιγμή, οι απαιτήσεις είναι αυξημένες», εκτιμά, με τη σειρά του, ο Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets.

Η γερμανική Commerzbank προβλέπει μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων κατά 20 μονάδες βάσης, αλλά και αύξηση κατά 20 δισ. ευρώ του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων σε μηνιαία βάση, ενώ το μεγαλύτερο fund κρατικών ομολόγων παγκοσμίως, η Pimco, προειδοποιεί πως «στερεύουν» επικίνδυνα τα περιθώρια της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των επιτοκίων. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές της, πως ό,τι πρέπει να γίνει, θα πρέπει να γίνει από το μέτωπο των αγορών ομολόγων.

«Ο Mario Draghi θα μας εκπλήξει θετικά», σχολιάζει η Nordea Bank, προβλέποντας μείωση του καταθετικού επιτοκίου κατά 10 μονάδες βάσης, με ταυτόχρονη αύξηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων κατά 10 δισ. ευρώ μηνιαίως. Χρονική παράταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων και μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης προβλέπει η γαλλική Societe Generale, ενώ, από την πλευρά της, η BNP Paribas θεωρεί δεδομένη μια σημαντική αύξηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, χωρίς ωστόσο να δίνει ακριβή νούμερα.

Μιλώντας αρκετά πιο συγκεκριμένα, η ιαπωνική Nomura προβλέπει αύξηση των αγορών κρατικών ομολόγων κατά 10 δισ. ευρώ μηνιαίως, παράταση του προγράμματος κατά τρεις μήνες, καθώς και μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης.

Μείωση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, στα επίπεδα του -0,40%, προβλέπουν οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Goldman Sachs, η Citigroup, η Credit Suisse, η Lloyds, η Barclays και η UBS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider