Ρέγκλινγκ: Θα έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέγκλινγκ: Θα έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος

Τη βεβαιότητά του πως «η ελληνική οικονομία έχει αναδιαρθρωθεί πλήρως» εκφράζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Süddeutsche Zeitung – την οποία αναμεταδίδει η Deutsche Welle – «Η ελληνική οικονομία έχει αναδιαρθρωθεί πλήρως τα τελευταία οκτώ χρόνια. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Αθήνα μπορεί να βγει ξανά στις αγορές. Και ότι θα μας επιστρέψει επίσης τα δάνειά της. Θα διαρκέσει λίγο όλο αυτό. Μην ξεχνάμε ότι και η τελευταία αποπληρωμή δόσης της Συμφωνίας για το γερμανικό χρέος το 1953 έγινε το 2010. Κανείς δεν το παρατήρησε αυτό – Και κάτι τέτοιο φαντάζομαι και για την Ελλάδα».

Ποιο ήταν όμως, κατά τον Ρέγκλινγκ, το μεγαλύτερο λάθος κατά την οκταετή διαχείριση της ελληνικής κρίσης; «Μερικές φορές χρειαστήκαμε πολύ χρόνο για να λάβουμε αποφάσεις. Αλλά έπρεπε πρώτα να αναπτύξουμε νέα εργαλεία (για τη διαχείριση). Δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα ξεσπούσε μια τόσο μεγάλη κρίση. Αν οι αποφάσεις είχαν ληφθεί γρηγορότερα θα είχαμε εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα. Ακόμη και νωρίτερα θα ήταν δυνατόν να γίνουν ελαφρύνσεις στο χρέος».

Τέλος ο Κλ. Ρέγκλινγκ ερωτάται τι πίστευε όταν ο Β. Σόιμπλε πρότεινε το σενάριο Grexit. «Είχαν την άποψη πάντα, κι αυτό το είχα πει στον κύριο Σόιμπλε, ότι ένα Grexit θα ήταν η ακριβότερη λύση. Για την Ελλάδα και τους πιστωτές. Αλλά καταλάβαινε επίσης, γιατί θα μπορούσε κανείς να το δει και διαφορετικά. Εάν μια χώρα υπερέβαινε τα όρια, τότε θα έπρεπε να υποστεί τις συνέπειες. Δεν ήταν μια τρελή σκέψη. Αλλά είναι καλό που μπορέσαμε να κρατήσουμε την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία στη νομισματική ένωση. Και χάρη στον ESM. Πιστεύω η Ευρώπη σήμερα θα ήταν αλλιώς, αν δεν ήμασταν κι εμείς εκεί τότε», αναφέρει ο Ρέγκλινγκ.

«Δεν υπήρχε ούτε… γραφείο όταν συστάθηκε ο ESM!»

Όταν πριν από 8 χρόνια συστάθηκε ο ESM, θυμάται ο ίδιος χαρακτηριστικά, «δεν υπήρχαν καν εργαζόμενοι, ούτε γραφείο. Δεν είχα καν τηλεφωνικό νούμερο, μετά είχα απλώς ένα email.

Αλλά στη συνέχεια ξαφνικά έπρεπε να κάνω πολύ περισσότερα από όσα είχα φανταστεί. H κρίση φούντωσε, εξαπλώθηκε από την Ελλάδα ως την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και έπειτα στην Ισπανία και την Κύπρο, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα συλλήβδην της ζώνης του ευρώ. Αλλά, κρίσεις συμβαίνουν. Και ο ESM ήταν η απάντηση στην ευρωκρίση» αναφέρει χαρακτηριστικά. Οκτώ χρόνια μετά τη δημιουργία του ESM, ο ίδιος εκτιμά ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα για τα οποία πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, όπως η τραπεζική ένωση ή η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider