Πώς θα αποφύγετε τα τεκμήρια κατοικίας

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα αποφύγετε τα τεκμήρια κατοικίας

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι πιάνονται ετησίως στην «τσιμπίδα» της εφορίας και φορολογούνται τεκμαρτά για μεγαλύτερο εισόδημα από το πραγματικό τους επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία και διαθέτουν ένα αυτοκίνητο.

Για να αποφύγει κάποιος τα τεκμήρια κατοικίας τα σημεία-κλειδιά για τη συμπλήρωση των κωδικών του πίνακα 5.1 της φορολογικής δήλωσης είναι τα εξής:

Εικόνα των ακινήτων: Επιλέξτε το κίτρινο πλαίσιο που υπάρχει στο πεδίο συμπλήρωσης των στοιχείων της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας. Θα εμφανιστεί ένας πίνακας, στον οποίο δίνεται η δυνατότητα επιλογής εμφάνισης είτε της περυσινής εικόνας της δήλωσης του Ε1 είτε της εικόνας του Ε9. Επιλέξτε μία από τις δύο εικόνες. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξετε τα ακίνητα που χρησιμοποιήσατε το 2017 για τη διαμονή σας και να τα χαρακτηρίσετε ανάλογα. Δηλαδή να δηλώσετε αν είναι κύρια ή 1η δευτερεύουσα ή 2η δευτερεύουσα κατοικία. Στη συνέχεια, πρέπει να κάνετε επιβεβαίωση και να επιλέξετε «Μεταφορά στη Δήλωση», ώστε να μεταφερθούν και να αποτυπωθούν στον πίνακα 5.1 του Ε1. Εάν δεν εμφανίζονται στον πίνακα τα στοιχεία ενός ακινήτου που θέλετε να δηλώσετε πρέπει να επιλέξετε «εισαγωγή νέου ακινήτου» και να καταχωρίσετε όλα τα στοιχεία του ακινήτου. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξετε «Μεταφορά στη Δήλωση» για να εμφανιστούν στον πίνακα 5.

Αλλαγή κατοικίας: Σε περίπτωση που αλλάξατε κύρια κατοικία μέσα στο 2017, πρέπει κατά τη συμπλήρωση του πίνακα 5.1 να επιλέξετε και πάλι το κίτρινο πλαίσιο που υπάρχει στο πεδίο συμπλήρωσης των στοιχείων της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας. Στη συνέχεια, πρέπει να εισαγάγετε τα στοιχεία της καινούργιας κύριας κατοικίας, να τη χαρακτηρίσετε, να την καταχωρίσετε και να επιλέξετε «Μεταφορά στη Δήλωση». Χρειάζεται προσοχή στα μηνύματα που εμφανίζονται κατά την εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων.

Κατοικία που πουλήθηκε: Εάν κατά την επιλογή του κίτρινου πλαισίου στον πίνακα 5.1 εμφανιστούν δύο ακίνητα, εκ των οποίων το ένα το έχετε πουλήσει κατά τη διάρκεια του 2017, τότε πρέπει να χαρακτηρίσετε ως κύρια κατοικία μόνο το ακίνητο στο οποίο ιδιοκατοικείτε και στη συνέχεια να επιλέξει «Μεταφορά στη Δήλωση». Το ακίνητο που έχει πουληθεί δεν θα το χαρακτηρίσετε και επομένως Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επηρεάσουν τα τεκμήρια, αλλά αυτό θα συμβεί το 2019, καθώς οι νέες τιμές ζώνης εφαρμόζονται φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ αυτό θα διαγραφεί από τη δήλωση.

Αλλαγή στοιχειών κατοικίας: Στην περίπτωση που θέλετε να τροποποιήσετε τα στοιχεία μιας κατοικίας σας, θα πρέπει πρώτα να επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο προκειμένου να εμφανιστεί ο πίνακας με την εικόνα των ακινήτων σας. Επιλέγοντας τα ακίνητα που σας ενδιαφέρουν, μπορείτε να τροποποιήσει τα περιγραφικά στοιχεία τους και να χαρακτηρίσει και πάλι ένα από αυτά ως κύρια κατοικία και τα υπόλοιπα ως δευτερεύουσες. Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξετε «Μεταφορά στη Δήλωση». Οι αλλαγές αυτές αφορούν αποκλειστικά τη συμπλήρωση του Ε1 και δεν επηρεάζουν την εικόνα της ακίνητης περιουσίας όπως αυτή έχει περιληφθεί στο Ε9.

Δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία: Σε περίπτωση που διαμένετε σε κατοικία μέχρι 200 τ.μ. που σας παραχωρήθηκε δωρεάν από κάποιο παιδί σας ή από τους γονείς σας, πρέπει να δηλώσετε την κατοικία αυτή στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).

Μισθωμένη κατοικία: Σε περίπτωση που διαμένετε σε ενοικιαζόμενη κύρια κατοικία, θα πρέπει και πάλι να συμπληρώσετε τα στοιχεία του ακινήτου στον πίνακα 5.1. Ειδικότερα, αφού επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο στο πεδίο συμπλήρωσης των στοιχείων της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας, θα πρέπει να καταχωρίσετε τα στοιχεία στον πίνακα που θα εμφανιστεί.

Παροχή ρεύματος: Ένα από τα στοιχεία που πρέπει να δηλωθεί υποχρεωτικά για κάθε κατοικία είναι ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος. Τον αριθμό αυτόν μπορείτε να τον αναζητήσει στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή πάνω στον μετρητή κατανάλωσης. Από τον αριθμό αυτόν πρέπει να αναγράψετε μόνο τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά.

Μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο: Αν υπάρχει κάποια κατοικία που δεν ηλεκτροδοτείται μετά από αίτηση διακοπής που έχετε καταθέσει στη ΔΕΗ, τότε και πάλι πρέπει να δηλώσετε τον Αριθμό Παροχής Ρεύματος. Ο αριθμός αυτός μπορεί να βρεθεί σε παλιότερους λογαριασμούς.

Ακίνητο χωρίς παροχή ρεύματος: Αν κάποια κατοικία δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί και δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης, ο φορολογούμενος θα πρέπει στο πεδίο αναγραφής του Αριθμού Παροχής Ρεύματος να συμπληρώσει τον αριθμό 999999999.

Διεύθυνση κατοικίας: Η συμπλήρωση του ταχυδρομικού κώδικα (Τ.Κ.) είναι υποχρεωτική για τα ακίνητα τα οποία δηλώνονται ως κύρια κατοικία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider