Σε «καλό κλίμα» η τηλεδιάσκεψη για τα προαπαιτούμενα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε «καλό κλίμα» η τηλεδιάσκεψη για τα προαπαιτούμενα

Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των θεσμών είχαν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών κυβερνητικά στελέχη.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πειβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Στο επίκεντρο ήταν η υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων ενόψει της σύνταξης της έκθεσης συμμόρφωσης που θα συντάξουν οι θεσμοί για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Η τηλεδιάσκεψη διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και είναι ενδεικτικό ότι ολοκληρώθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως «πήγε πολύ καλά, δύο-τρία πραγματάκια μείνανε».​

Η έκθεση συμμόρφωσης θα εξεταστεί στο EuroWorking Group και θα υποβληθεί στο Eurogroup την Πέμπτη. Στο μεταξύ νωρίτερα ο Ευρωπαϊος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί απήυθυνε κάλεσμα στο Eurogroup, ώστε να λάβει «οπωσδήποτε» μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κατά τη συνεδρίασή του την Πέμπτη.

Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, αφού οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την έξοδο της Αθήνας από το πρόγραμμα βοήθειας.

«Οι υπουργοί Οικονομικών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει οπωσδήποτε την Πέμπτη να αποφασίσουν πακέτο σημαντικών μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», δήλωσε o Επίτροπος στον τηλεοπτικό σταθμό Public Snat.

«Δεν πρόκειται για διαγραφή, αλλά το βάρος του χρέους πρέπει να ελαφρύνει», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας θα «είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτικό και συμβολικό μέσο για την Ευρώπη».

Στο μεταξύ, για ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα «θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί για την τελική αξιολόγηση», έκανε λόγο, νωρίτερα, ο Μοσκοβισί, απαντώντας στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκο Χουντή, τονίζοντας πως «προκειμένου να εξασφαλιστεί βιώσιμη ανάκαμψη μεσοπρόθεσμα, πρέπει να συνεχιστούν οι ορθές πολιτικές και να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος».

Ειδικότερα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του ζητούσε να ενημερωθεί για το μελλοντικό πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας και τη σύνδεσή της με τα μέτρα χρέους, αναφερόμενος σε δηλώσεις στελεχών των Θεσμών, όπως του κ. Costello της Κομισιόν, του κ. Regling του ESM, αλλά και του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών κ. Scholz, οι οποίοι υπογράμμιζαν ότι το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι αυστηρότερο του συνηθισμένου, συνδέοντας επίσης τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Μοσκοβισί, αφού υπενθυμίζει ότι το τρίτο Μνημόνιο της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα «θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί για την τελική αξιολόγηση», δίνει μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι «προκειμένου να εξασφαλιστεί βιώσιμη ανάκαμψη μεσοπρόθεσμα, πρέπει να συνεχιστούν οι ορθές πολιτικές και να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος».

Στη συνέχεια της απάντησής του ο Ευρωπαίος Επίτροπος ενημερώνει τον Νίκο Χουντή ότι οι συζητήσεις για τις ακριβείς λεπτομέρειες του «συστήματος στήριξης» βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και θα διευκρινιστούν «κατά τις προσεχείς εβδομάδες», επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα συνοδεύονται με «μελλοντικές δεσμεύσεις πολιτικής», δηλαδή με νέα, πρόσθετα των συμφωνηθέντων στο τρίτο Μνημόνιο, μέτρα. λέει συγκεκριμένα ο Επίτροπος: «Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθεί επίσης οποιαδήποτε σύνδεση των μέτρων για το χρέος με τις μελλοντικές δεσμεύσεις πολιτικής, το θέμα αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί από το Eurogroup».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider