Τον Νοέμβριο επιστρέφουν στην Αθήνα οι Θεσμοί

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον Νοέμβριο επιστρέφουν στην Αθήνα οι Θεσμοί

Την ώρα που τα βλέμματα Ελλάδας και δανειστών είναι στραμμένα στο Eurogroup της Πέμπτης για τις κρίσιμες αποφάσεις σε χρέος και εποπτεία, μια απόφαση είναι ήδη ειλημμένη: τον Νοέμβριο οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα για την πρώτη αξιολόγηση της μεταμνημονιακής εποχής.

Όπως ανέφερε στο insider.gr ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή, οι δανειστές θα έχουν λόγο στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2019, και κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια για μείωση της φορολογίας -ένα καίριο ζήτημα το οποίο θα αποφασιστεί επίσης τον Νοέμβριο.

Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ούτως ή άλλως εγκατεστημένα κλιμάκια στην Αθήνα, των 6-7 ατόμων, τα οποία παρακολουθούν συστηματικά την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και των μεταρρυθμίσεων. «Για την Επιτροπή, δεν υφίσταται έλευση στην Αθήνα, αφού κλιμάκιά μας βρίσκονται όλον τον χρόνο εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες, το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας θα είναι ιδιαίτερα «σφιχτό» και θα θυμίζει σε μεγάλο βαθμό μνημόνιο. «Η ουσιαστική διαφορά είναι δεν θα γίνονται εκταμιεύσεις δόσεων», αναφέρει η ίδια κοινοτική πηγή.

Τι θα περιλαμβάνει η ενισχυμένη εποπτεία:

Τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα έρχονται στη χώρα μας κάθε τρεις μήνες προκειμένου να συντάσσουν εκθέσεις προόδου –κάτι σαν τις σημερινές αξιολογήσεις.

Τα προαπαιτούμενα δεν θα είναι… 88 αλλά λιγότερα, της τάξης των 6-7 κάθε τρίμηνο

Εάν δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση, θα παρέχονται συστάσεις για διορθωτικά μέτρα.

Οι μεταρρυθμίσεις που θα συνεχιστούν μετά το μνημόνιο

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τον Νοέμβριο τα κλιμάκια των Θεσμών επιστρέφουν προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδο της χώρας σε μια σειρά από δεσμεύσεις. Κάποιες από αυτές είναι ήδη γνωστές, καθώς περιλαμβάνονταν στα 88 προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση, ωστόσο, η υλοποίησή τους εκτείνεται πολύ πέραν του μνημονίου που λήγει τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, «ανοιχτά» παραμένουν τα εξής ζητήματα:

  • Ιδιωτικοποίηση Ελληνικού και ΔΕΠΑ
  • Μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας
  • Ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων υπό τον ΕΦΚΑ
  • Στελέχωση δημόσιας διοίκησης
  • Μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας (π.χ. αναπηρικά επιδόματα)
  • Ολοκλήρωση κτηματολογίου
  • Μείωση των κόκκινων δανείων

Τον Νοέμβριο θα κριθεί η μείωση της φορολογίας

Η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα τον Νοέμβριο συμπίπτει με την κατάρτιση του προϋπολογισμού, στην οποία οι δανειστές –προφανώς- θα έχουν λόγο. Τότε θα αποφασιστεί κατά πόσο έχει η χώρα τα δημοσιονομικά περιθώρια να εξετάσει ελάφρυνση των φορολογικών συντελεστών, όπως έχει δεσμευτεί να κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Και οι δανειστές, όμως, φαίνεται να αντιλαμβάνονται την ανάγκη μείωσης της ιδιαίτερα υψηλής φορολογίας που υπονομεύει τις επενδύσεις και, εν τέλει, την ανάπτυξη της χώρας. «Οι φορολογικοί συντελεστές είναι εξαιρετικά καίριοι», δήλωσε από το συνέδριο του Economist την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider