Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μία καθαρή απόφαση για το χρέος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μία καθαρή απόφαση για το χρέος

Στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της επόμενης εβδομάδας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε εγκαίρως τις τελευταίες υποχρεώσεις της («τα τελευταία προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος» όπως χαρακτηριστικά είπε) και ζητά μία «καθαρή απόφαση για το χρέος».

«Μία απόφαση καθαρή, χωρίς ασάφειες. Ένα σαφές μήνυμα στις αγορές, χωρίς αστερίσκους. Μία απόφαση γενναία και αντάξια των ιστορικών περιστάσεων, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης» δήλωσε.

Η επιτυχία της Ελλάδας -πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- θα κριθεί από την ικανότητά της να έχει σταθερή πρόσβαση στις αγορές χρήματος. Και το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα θα είναι το τέλος της κρίσης στην Ευρωζώνη.

«Επειδή αυτό το συνειδητοποιούν όλοι, έχω την αισιοδοξία ότι, παρά τις όποιες διαφορές, θα βρεθεί η σωστή λύση, για να έχουμε μία επιτυχία για την Ελλάδα και την ευρωζώνη» πρόσθεσε.

«Η χώρα με τις δύσκολές επιλογές μας και τη σκληρή μας προσπάθεια, τούτες τις μέρες αφήνει πίσω της μια μακρά εποχή μιζέριας και καχεξίας, τόσο στην οικονομία όσο και στις διεθνείς της σχέσεις», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χώρα με καχεκτική οικονομία που παράλληλα χάνει διαρκώς τα διεθνή της ερείσματα», αλλά μια χώρα που η οικονομία της ανακάμπτει δυναμικά και ταυτόχρονα μετρά πλέον νέους φίλους και συμμάχους στο διεθνές στερέωμα.

Για τους λόγους αυτούς -συμπλήρωσε- έχει ανακτήσει και στον υπέρμετρο βαθμό, την εμπιστοσύνη, το σεβασμό και την αξιοπιστία έναντι των διεθνών εταίρων της.

«Και όσοι αυτό δεν το καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δε το καταλαβαίνουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά παιχνίδια στο εσωτερικό», σχολίασε, «δεν καταφέρνουν τίποτε παραπάνω από το να υπενθυμίζουν ότι εκπροσωπούν την Ελλάδα του χθες. Την Ελλάδα της αποτυχίας, της μιζέριας και της χρεοκοπίας».

Πρόσθεσε ότι αγωνίζονται να μας στερήσουν τη δυνατότητα να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο, «επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν να αντέξουν τη δική τους ευθύνη για τη χρεοκοπία της Ελλάδας του χθες, αγωνίζονται να μας στερήσουν τη δυνατότητα να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο».

Η ομιλία του πρωθυπουργού έγινε κατά το δείπνο που παρατέθηκε στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου του Economist, παρουσία περίπου 500 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών, ήταν επικεφαλής και εκπρόσωποι επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους, καθώς και πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι δημοσίων επιχειρήσεων, τραπεζών κ.λπ.

Έντονη ήταν επίσης η παρουσία εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και επιχειρήσεων από το εξωτερικό. Από τον πολιτικό κόσμο το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι Π.Κουρουμπλής, Λούκα Κατσέλη, Γ.Τσίπρας, Ν.Παππάς, Αλ.Φλαμπουράρης και Ευ.Αντώναρος.

«Η Ελλάδα της οικονομικής ανάκαμψης, της ισχυρής παρουσίας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα της σταθερότητας και της προόδου, είναι ήδη εδώ. Και κανείς δε θα μπορέσει να τη γυρίσει πίσω», είπε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για το Σκοπιανό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η πρόσφατη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε μετά από 6 μήνες δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους βόρειους γείτονές μας, για την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, συνιστά ιστορικής σημασίας εξέλιξη, επιτυχία για την Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη και στο οικονομικό πεδίο».

«Η διαιώνιση αυτού του προβλήματος, όχι απλά στερούσε δυνατότητες από την Ελλάδα, όχι απλά σπαταλούσε άγονα τις δυνάμεις μας στον τομέα της διπλωματίας, αλλά στερούσε τη δυνατότητα στη χώρα μας να συνάψει ισχυρούς δεσμούς οικονομικής συνεργασίας και συνανάπτυξης με την γειτονική μας χώρα και, άρα, να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που της αξίζει στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής.»

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και μπροστά σε κρίσιμες και ιστορικές αποφάσεις, όλοι καλούνται να τοποθετηθούν απέναντι στην ιστορία» είπε ο πρωθυπουργός και μιλώντας σε προσωπικό τόνο, συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει πολιτικό κόστος. Αυτό που υπάρχει είναι η επιλογή ανάμεσα στον πολιτικό στρουθοκαμηλισμό και την πολιτική της ευθύνης».

«Το ίδιο κάναμε και για την οικονομική κρίση μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, το ίδιο στα εθνικά θέματα, το ίδιο κάναμε και στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Όπου προτάξαμε τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, και δεν κάναμε τα στραβά μάτια όπως άλλοι», σημείωσε.

«Η ιστορία και ο λαός θα μας κρίνει. Το σίγουρο είναι -και έχει ήδη κριθεί- ότι μια χώρα που τρία χρόνια πριν ήταν μέρος της κρίσης, αν όχι η ίδια η κρίση στην Ευρώπη, σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λύσης για την Ευρώπη» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εμπιστευτεί και να στηρίξει την Ελλάδα και την προσπάθεια της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider