Τα εύκολα και δύσκολα του κρίσιμου Eurogroup της Πέμπτης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα εύκολα και δύσκολα του κρίσιμου Eurogroup της Πέμπτης

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης, 21 Ιουνίου, θα ξεκινήσει με μια «σύντομη συνεδρίαση» για την Ελλάδα, θα ακολουθήσει με τη συζήτηση για την μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ευρωζώνης ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο τέλος Ιουνίου, για nα συνεχίσει και πάλι με την Ελλάδα. Πότε θα ολοκληρωθεί; Μάλλον αρκετά αργά το βράδυ της Πέμπτης. «Κανείς υπουργός δεν θα ήθελε να δείξει ότι η συμφωνία – πακέτο για την Ελλάδα έκλεισε γρήγορα» λένε πηγές στις Βρυξέλλες.

Ποιες θα είναι οι πτυχές της συμφωνίας, που θα προκαλέσουν έντονη συζήτηση; Η ελάφρυνση του χρέους, εκτός από την επέκταση των ωριμάνσεων για τα δάνεια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Η επέκταση των ωριμάνσεων είναι, μάλιστα, το ζήτημα, στο οποίο θα επικεντρωθούν οι υπουργοί Οικονομικών κατά τη σύντομη πρώτη συνεδρίαση στο Eurogroup της Πέμπτης.

Οι συζητήσεις, που έχουν ήδη γίνει, δείχνουν ότι το ζήτημα θα κλείσει με «κάποιον συμβιβασμό από την πλευρά της Γερμανίας και η επέκταση θα οριστεί κάπου μεταξύ στα πέντε και δέκα έτη» υποστηρίζουν στις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επέκταση των ομολόγων φαίνεται ότι βρίσκεται σε πιο ώριμο στάδιο διαπραγμάτευσης από τα υπόλοιπα μέτρα, που βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.

Ιδανικά, οι Βρυξέλλες θα ήθελαν να δουν τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας να κυμαίνονται σε «ανεκτά» επίπεδα μέχρι το 2030. Είναι το διάστημα, που απασχολεί τις αγορές, λένε ευρωπαϊκές πηγές. Αυτό σημαίνει ότι το καλό σενάριο μιλά για επέκταση των δανείων του EFSF κατά πέντε με επτά χρόνια. Η τελική απόφαση, πάντως, φαίνεται ότι θα απέχει αρκετά από το ανώτατο όριο των 15 ετών, που προέβλεπε η αρχική απόφαση του Eurogroup για τη διευθέτηση του χρέους.

Σε πιο ώριμο στάδιο φαίνεται ότι βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις για το «μαξιλάρι ασφαλείας». Οι Βρυξέλλες θα ήθελαν να δουν ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας γύρω στα 20 δις. ευρώ, το οποίο θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα στην περίοδο αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος και μέχρι μερικούς μήνες εντός του 2020 θα μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει επαρκής μηχανισμός ασφαλείας έναντι ενδεχόμενης αναταραχής στις αγορές, αλλά και μεγαλύτερη άνεση στις αποφάσεις για εκδόσεις ομολόγων. Οι δανειστές βλέπουν την τελευταία δόση του προγράμματος από τον ESM να διαμορφώνεται μεταξύ 11 και 12 δις. ευρώ, ώστε να δοθεί αρκετό περιθώριο για το χτίσιμο του «μαξιλαριού».

Οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup της Πέμπτης θα αποδειχτούν δυσκολότερες όσον αφορά τα υπόλοιπα εμπροστοβαρή μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα συνδέονται άμεσα με όρους, που θα διασφαλίζουν δημοσιονομική πειθαρχία και συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις. «Οι επενδυτές ανησυχούν για ενδεχόμενη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων» λένε στις Βρυξέλλες με αποτέλεσμα οι όροι, που θα προσαρτηθούν στην διευθέτηση του χρέους θα διασφαλίζουν κυρίως την αποφυγή αναστροφής όσων έχουν γίνει ή προγραμματιστεί να γίνουν και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Τα εμπροστοβαρή μέτρα περιλαμβάνουν την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs & SMPs) συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ σε τέσσερεις ετήσιες δόσεις μέχρι το 2022, αλλά και την εξαγορά των «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ και χρηματοδοτήσεις μέσω των κεντρικών τραπεζών (κυρίως ΕΚΤ), 11 δισ. ευρώ και γύρω στα 12 δις. ευρώ αντίστοιχα.

Ενώ η περίπτωση των ANFAs & SMPs φαίνεται ότι θα «περάσει» ευκολότερα από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, η πρόταση της εξαγοράς των «ακριβών» δανείων θα αποτελέσει αντικείμενο εκτενούς συζήτησης, εφόσον περάσει τους πρώτους σκοπέλους και δεν σκοντάψει στις αντιρρήσεις, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας.

Στα εύκολα, πάντως, κομμάτια της συζήτησης στο Eurogroup τοποθετούνται οι επιδόσεις της Ελλάδας στις δεσμεύσεις στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης. Ούτως ή άλλως, προβλέπεται ότι εφόσον δεν κλείσουν και τα 88 προαπαιτούμενα, «τα λίγα που θα απομείνουν, όπως στην περίπτωση των ιδιωτικοποιήσεων» θα ενταχθούν ως δεσμεύσεις στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider