Eurogroup: Εν ευθέτω χρόνω η συζήτηση για το ελληνικό χρέος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurogroup: Εν ευθέτω χρόνω η συζήτηση για το ελληνικό χρέος

Θέμα ωρών αποτελεί πλέον η επιστροφή των δανειστών στην Ελλάδα, μετά το «πράσινο φως» που άναψε το Eurogroup της Δευτέρας.

«Οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα, ενδεχομένως και την Τρίτη» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το βράδυ της Δευτέρας. Όπως εξήγησε, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το Eurogroup έχει εντοπίσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν και συγκεκριμένα κενά που πρέπει να καλυφθούν.

Κατά τον πρόεδρο του Eurogroup, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάστηκε η πρόοδος του ελληνικού προγράμματος, η οποία, όπως σημείωσε, είναι «αρκετή για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση». Πρέπει ωστόσο διεμήνυσε να γίνει περισσότερη δουλειά, ώστε να τηρηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

«Κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μετά θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους», διεμήνυσε. «Στο προσεχές μέλλον θα συζητηθεί το θέμα του χρέους», συμπλήρωσε.

Θετική χαρακτήρισε, από την πλευρά του, την απόφαση για επιστροφή των δανειστών – ακόμη κι από αύριο στην Αθήνα – ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Pierre Moscovici. Κατέστησε ωστόσο σαφές πως πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά, σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, τα οποία δεν είναι άλλα από: το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Ταυτόχρονα προανήγγειλε την έναρξη συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προσεχώς. Κληθείς να προβλέψει το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο επίτροπος εξήγησε πως «δεν επιθυμώ να προβλέπω το μέλλον. Δεν έχω πέσει έξω στο πρόγραμμα και τα χρονοδιαγράμματα. Θα τα καταφέρουμε πριν το Πάσχα (1η Μαΐου)».

«Να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση γιατί στενεύουν τα περιθώρια ρευστότητας», σημείωσε, λαμβάνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση του Eurogroup που ο επικεφαλής του ESM κάνει ειδική μνεία στον κίνδυνο εξάντλησης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Τσακαλώτος: Οι λογικοί άνθρωποι βρίσκουν λογικές λύσεις

Οι λογικοί άνθρωποι βρίσκουν λογικές λύσεις, τόνισε το βράδυ της Δευτέρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση. Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές».

Συνεπώς, συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος.

«Είμαι βέβαιος ότι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση, τόνισε.

Οι αρχικές διαρροές και οι... διαψεύσεις για το χρέος

Όχι ένας, ούτε δύο, αλλά τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές πηγές διαψεύδουν πως ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, τοποθέτησε χρονικά τον Απρίλιο την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν ανέφερε κανέναν μήνα», καθιστούν σαφές οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, διαψεύδοντας τα όσα διέρρευσαν νωρίτερα. «Δεν μίλησε ποτέ για τον Απρίλιο», διαμηνύουν.

Νωρίτερα ωστόσο έτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε πως ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών να ετοιμαστούν για τις συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας που θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο.

Οι δηλώσεις των συμμετεχόντων πριν την έναρξη του Eurogroup

Moscovici: Εποικοδομητικές οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο

«Οι θεσμοί πρέπει να δείξουν σήμερα ότι έχουν κοινή άποψη για την αξιολόγηση», δήλωσε ο ο επίτροπος Οικονομίας, Pierre Moscovici προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό σημαίνει πρώτον, ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα είναι εποικοδομητικές, δεύτερον, ότι υπάρχει ακόμα ορισμένη δουλειά που πρέπει να γίνει, τρίτον, υπάρχουν περιθώρια ελιγμών στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, τέταρτον, ότι είναι αναγκαία η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με προοπτική να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

«Αυτή είναι η πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη την προσφυγική κατάσταση στην Ελλάδα», σχολίασε ο Γάλλος επίτροπος. «Σήμερα θα συζητήσουμε αν είμαστε έτοιμοι ή όχι να ζητήσουμε στους επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα», ανέφερε στη συνέχεια ο Moscovici, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη κάποιο κενό και πρέπει να γίνουν κάποιες προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Κατέληξε, λέγοντας ότι κατά την άποψή του σήμερα θα πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Schaeuble: Η Γερμανία θα κάνει ότι μπορεί για να υποστηρίξει τους γείτονες της στην ΕΕ

Η Γερμανία θα κάνει ότι μπορεί για να υποστηρίξει τους γείτονες της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που δημιουργεί η προσφυγική κρίση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

«Είμαστε πολύ γενναιόδωροι και θα συνεχίσουμε να είμαστε πολύ γενναιόδωροι», πρόσθεσε.

Η προσφυγική κρίση περιορίζει τις κινήσεις της Γερμανίας σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά αλλά δεν θα την υποχρεώσει σε περικοπές δήλωσε ο Wolfgang Schaeuble προσθέτοντας ότι το προσφυγικό είναι ξεχωριστό ζήτημα από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας

«Θα πρέπει να ξεχωρίζουμε το ένα θέμα από το άλλο», σημείωσε.

Αναμένεται πως τα στελέχη των διεθνών οργανισμών θα παραμείνουν στην Αθήνα έως τις 18 Μαρτίου, καθώς μετά θα αποχωρήσουν για να εορτάσουν το Πάσχα των Καθολικών (στις 27 Μαρτίου). Στόχος είναι μέχρι τις 18 Μαρτίου να οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα στο δημοσιονομικό και στα κόκκινα δάνεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider