Τσακαλώτος: Χωρίς ελάφρυνση χρέους, δεν βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακαλώτος: Χωρίς ελάφρυνση χρέους, δεν βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές

Iσχυρό μήνυμα στους δανειστές για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στέλνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με συνέντευξή του στη γερμανική Zeit, προειδοποιώντας πως εάν η Ελλάδα δεν «πάρει» την ελάφρυνση χρέους, δεν θα είναι σε θέση να βγει στις αγορές.

Ειδικότερα, σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσακαλώτος απαντά: O Olaf Scholz γνωρίζει ότι υπάρχει μία ανακοίνωση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, η οποία είναι πολύ σημαντική και δεσμεύεται σε μία ελάφρυνση του χρέους, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει και πάλι να βγει στις χρηματαγορές μετά το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Τι είναι αυτό που θα κάνει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βιώσιμο; Θα μπορούσε κανείς να κάνει ένα παραλληλισμό της κατάστασης με μία εγκυμοσύνη: Δεν είναι δυνατόν να είναι κανείς ‘ολίγον έγκυος’. Ή θα καταφέρει κανείς να φτάσει σε ένα επίπεδο όπου το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι.

Και σε αντίθετη περίπτωση που η υπόσχεση για ελάφρυνση δεν τηρηθεί; Ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί ότι αυτή θα είναι προφανώς μια αρνητική εξέλιξη και ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας, στα οικονομικά φύλλα της Handelsblatt, της Wall Street Journal και των Financial Times να μην γραφτεί στις 22 Ιουνίου ότι το Eurogroup μετέθεσε εκ νέου το πρόβλημα και δεν διευθέτησε το ζήτημα το ελληνικού χρέους».

Σε ερώτηση για το πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να πετύχει τους απαιτητικούς δημοσιονομικούς στόχους και ταυτόχρονα να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, ο υπουργός τονίζει ότι η φορολογική διοίκηση και πολιτική αναμένεται να φέρει τα επόμενα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από αυτά που απαιτούν οι πιστωτές ενώ στόχος είναι να «εξισορροπήσουμε τις φορολογικές μειώσεις με τις κοινωνικές δαπάνες».

«Προσδιορίσαμε τις προτεραιότητες τις οποίες θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε: για την μεταρρύθμιση της αργής απονομής της δικαιοσύνης, της υπερβολικά γραφειοκρατικής δημόσιας διοίκησης και του αδύναμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Εκτός αυτών φροντίζουμε για το φορολογικό, δηλαδή για τη φορολογική διοίκηση (τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή) και την φορολογική πολιτική. Επειδή η οικονομία μας αναπτύσσεται και ταυτόχρονα καταπολεμούμε με επιτυχία τη φοροδιαφυγή, το κράτος τα επόμενα χρόνια θα επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από αυτά που απαιτούν οι πιστωτές. Αυτή η υπεραπόδοση θα δημιουργήσει, μέχρι το 2022 ένα δημοσιονομικό χώρο ύψους 3,5 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για φορολογικές μειώσεις, επενδύσεις και κοινωνικές δαπάνες. Έτσι, θα μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε τις φορολογικές μειώσεις (αυτή την στιγμή εξετάζουμε την δυνατότητα φορολογικών μειώσεων σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις) με τις κοινωνικές δαπάνες», δηλώσει ο κ. Τσακαλώτος.

Σχολιάζοντας την αλλαγή ηγεσίας στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και αν ο Όλαφ Σολτς θα αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα, ο υπουργός επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έχει υλοποιήσει ένα τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων σε πάρα πολλούς τομείς. Όποιος το αμφισβητεί, δεν έχει αντιληφθεί τι έχει συντελεστεί στη χώρα».

Αρνείται την εφαρμογή προληπτικής γραμμής πίστωσης καθώς όπως λέει αυτό ουσιαστικά θα σήμαινε ότι η Ελλάδα μπαίνει σε ένα νέο πρόγραμμα και «Κάποια στιγμή θα πρέπει να δείξει κανείς σε μια χώρα εμπιστοσύνη ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ευθύνες της». «Δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Γερμανίας ούτε της Ελλάδας να συνεχίσουμε να έχουμε προγράμματα διάσωσης. [...] Ήμασταν οκτώ χρόνια σε πρόγραμμα και τώρα θέλουμε να βγούμε από αυτό».

«Το Eurogroup κατέστησε σαφές ότι προτίθεται να βοηθήσει την Ελλάδα στην επάνοδό της στις χρηματαγορές – ανεξαρτήτως της συμμετοχής του ΔΝΤ», σχολιάζει ο υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση για ενδεχόμενη έξοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα.

Καταλήγοντας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «προτρέπει» την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ να γίνει περισσότερο τολμηρή, γιατί κάτι τέτοιο «θα ήταν καλό τόσο για τη Γερμανία όσο και για την παρακαταθήκη της ως ευρωπαίας πολιτικού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider