Κρυφές μειώσεις και καταργήσεις επιδομάτων στις συντάξεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρυφές μειώσεις και καταργήσεις επιδομάτων στις συντάξεις

Την μείωση των συντάξεων μέσω της περικοπής ή και κατάργησης διάφορων επιδομάτων προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα καταργείται το επίδομα συζύγου 10% και μειώνεται το επίδομα τέκνων.

Οι αλλαγές αυτές που προβλέπονται στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσουν και στις σημερινές συντάξεις αφενός γιατί το υπουργείο εντάσσει στην προσωπική διαφορά παλιών και νέων συντάξεων και τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων και αφετέρου γιατί η τρόικα έχει ζητήσει να ισχύσουν και για τους ήδη συνταξιούχους ό,τι θα ισχύσει για τους νέους με την ψήφιση του νόμου.

Το επίδομα συζύγου που είναι 10% στο αρχικό (μικτό πριν τις μειώσεις) ποσό σύνταξης καταργείται από τις νέες συντάξεις.

Σημειώνεται ότι στο Δημόσιο έχει καταργηθεί από το 2011. Τα επιδόματα τέκνων θα υπολογίζονται στο εξής με ποσοστά 8% για το πρώτο παιδί, 10% για το δεύτερο και 12% για το τρίτο.

Όμως η προσαύξηση αυτή δεν θα υπολογίζεται επί του συνολικού ποσού της σύνταξης αλλά μόνο για το τμήμα της αναλογικής σύνταξης. Επιπλέον ο υπολογισμός των επιδομάτων τέκνων δεν θα πιάνει όλο το ποσό της αναλογικής σύνταξης αλλά θα έχει πλαφόν το ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2015 είναι στα 690 ευρώ και το μισό ανέρχεται στα 345 ευρώ οπότε αυτό θα είναι και το ανώτατο πλαφόν επί του οποίου θα υπολογίζονται οι προσαυξήσεις των συντάξεων με τα επιδόματα τέκνων,.

Παράδειγμα

Eνας ασφαλισμένος που αποχωρεί με το νέο νόμο και η αναλογική σύνταξη (βάσει ετών ασφάλισης και εισφορών) είναι 250 ευρώ, ενώ το σύνολο είναι 600 ευρώ αν έχει ένα ανήλικο παιδί ή μέχρι την ηλικία των 24 ετών αν σπουδάζει, θα έχει προσαύξηση κατά 8%, δηλαδή κατά 20 ευρώ. Το 8% του επιδόματος θα υπολογιστεί, δηλαδή, στα 250 ευρώ της αναλογικής και όχι στα 600 ευρώ της συνολικής σύνταξης. Αν τώρα η αναλογική σύνταξη είναι 450 ευρώ και η συνολική 830, τότε το επίδομα παιδιού δεν θα υπολογιστεί στα 450 ευρώ της αναλογικής σύνταξης, αλλά στα 345 ευρώ που είναι το πλαφόν! Οπότε θα έχει προσαύξηση σύνταξης κατά 27,6 ευρώ (345Χ8%=27,6 ευρώ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.