Αντικειμενικές αξίες: Ειδική επιτροπή θα ορίσει νέες τιμές ζώνης

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντικειμενικές αξίες: Ειδική επιτροπή θα ορίσει νέες τιμές ζώνης

Μέσα στην εβδομάδα θα συσταθεί μια νέα επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών για τις αντικειμενικές αξίες, η οποία θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα να συμβιβάσει τις διαφορές μεταξύ των τιμών ζώνης που έδωσαν οι εκτιμητές για συγκεκριμένες περιοχές και των τιμών που προκύπτουν από άλλες πηγές.

Σημειώνεται πως η πρωτοβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών ολοκλήρωσε το έργο της συλλέγοντας όλες τις τιμές που κατέθεσαν οι εκτιμητές και έχει καταλήξει στις οριστικές τιμές σε πάνω από 9.600 ζώνες σε περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όσον αφορά στις υπόλοιπες περιοχές όπου δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τιμές, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των τιμών που έδωσαν οι εκτιμητές. Για το λόγο αυτό συστήνεται και εντός της εβδομάδος η νέα επιτροπή.

Οι τιμές που θα αποφασίσει η νέα επιτροπή θα σταλούν αμέσως μετά στη δευτεροβάθμια επιτροπή, η οποία θα έχει και τον τελικό λόγο για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές.

Οι νέες τιμές ζώνης εκτιμάται πως θα είναι αυξημένες στο σύνολο της Επικράτειας. Οι αυξημένες αντικειμενικές αξίες θα συμπαρασύρουν μία σειρά από φόρους με βασικότερο τον ΕΝΦΙΑ, τα τεκμήρια κατοικίας, το τεκμαρτό εισόδημα επαγγελματικής στέγης, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων, τους φόρους γονικών παροχών και κληρονομιών ακινήτων, τον φόρο δωρεάς ακινήτων, τα τέλη εγγραφής ακινήτων, κ.α..

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζονται να μην αλλάξουν τους συντελεστές ΕΝΦΙΑ. Αν συμβεί αυτό θα σημαίνει πρόσθετες επιβαρύνσεις για χιλιάδες νοικοκυριά από τη στιγμή που στην πλειοψηφία των περιοχών θα υπάρξει αύξηση των τιμών ζώνης σε σύγκριση με τα ισχύοντα.

Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες αλλά να ισχύσουν σε δύο δόσεις. Για παράδειγμα, αν κάποιος κατοικεί σε περιοχή με τιμή ζώνης σήμερα 9.000 ευρώ και η νέα τιμή ζώνης διαμορφωθεί στα 1.200 ευρώ, ο υπολογισμός των φόρων επί των ακινήτων να γίνει για το 2018 με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ και για το 2019 με 1.200 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider