EE: Συμβιβαστική πρόταση για τα πνευματικά δικαιώματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
EE: Συμβιβαστική πρόταση για τα πνευματικά δικαιώματα

Παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, οι 28 χώρες της ΕΕ κατέληξαν την Παρασκευή σε μια συμβιβαστική πρόταση σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, προκειμένου οι μηχανές αναζήτησης να πληρώνουν τους παραγωγούς ειδήσεων και τους καλλιτέχνες για τα «προϊόντα» τους.

Οι πρεσβευτές των «28» που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες κατάφεραν να συμφωνήσουν με ειδική πλειοψηφία (το 55% των χωρών-μελών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ) στο συμβιβαστικό κείμενο που παρουσίασε η βουλγαρική προεδρία.

Η Βουλγαρία θα αναλάβει πλέον το δύσκολο έργο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πρόταση που παρουσίασε στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βασικός της στόχος είναι ο εκσυχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα.

Για τα δύο ακανθώδη σημεία, οι εκπρόσωποι των 28 χωρών κατέληξαν σε συμβιβασμό:

Πρώτον, στην εφαρμογή των «συγγενικών δικαιωμάτων» για τις εκδοτικές εταιρείες: Αυτά θα επιτρέψουν να αποζημιώνονται οι εφημερίδες, τα περιοδικά και τα πρακτορεία ειδήσεων που θεωρούν ότι το περιεχόμενό τους λεηλατείται από τα news aggregators όπως το Google News.

Η βουλγαρική προεδρία πρότεινε η κάθε χώρα να υιοθετήσει το κριτήριο που επιθυμεί η ίδια για να πληρώνουν οι aggregators: είτε το μέγεθος του άρθρου, είτε η πρωτοτυπία του, είτε συνδυασμός των δύο προηγούμενων κριτηρίων.

Δεύτερον, οι «28» συμφώνησαν να υποχρεωθούν οι πλατφόρμες όπως το YouTube και το Dailymotion να εφαρμόσουν τεχνολογίες που θα επιτρέπουν τον αυτόματο εντοπισμό των κατόχων δικαιωμάτων των τραγουδιών ή των οπτικοακουστικών έργων.

Τα βίντεο αυτά είτε θα εγκρίνονται, είτε θα πρέπει να διαγράφονται από τις πλατφόρμες. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η δυνατότητα των κατόχων δικαιωμάτων να διαπραγματεύονται την αποζημίωση που θα λάβουν για την εκμετάλλευση των έργων τους.

Η μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων έχει επικριθεί, τόσο εκ μέρους των μηχανών αναζήτησης στο διαδίκτυο, όσο και από ορισμένες χώρες-μέλη (κυρίως βόρειες), Φιλελεύθερους ευρωβουλευτές και νομικούς που υποστηρίζουν ότι ευνοεί τα μεγάλα, γνωστά συγκροτήματα Τύπου σε βάρος των ανεξάρτητων και των νεοφυών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ελευθερία της έκφρασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider