Ποιες αλλαγές στη φορολογία προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες αλλαγές στη φορολογία προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο

Πλήθος φορολογικών προαπαιτούμενων που εκτείνονται από τον ΕΝΦΙΑ και τις αντικειμενικές αξίες, έως τη φορολόγηση της ναυτιλίας και την αλλαγή των διατάξεων για τα τέλη χαρτοσήμου περιλαμβάνει το κείμενο του Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης που συνομολόγησαν Ελλάδα και θεσμοί και το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο:

-Oι ελληνικές αρχές με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης θα πρέπει να ευθυγραμμίσουν τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές και να νομοθετήσουν στο οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών μια μόνιμη μονάδα που θα έχει ως ρόλο την αναπροσαρμογή των τιμών των ακινήτων.

-Oι ελληνικές αρχές θα πρέπει να νομοθετήσουν την αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και να διευρύνουν τη βάση του φόρου ακίνητης περιουσίας, εάν είναι απαραίτητο, με τρόπο ουδέτερο ως προς τα έσοδα, προκειμένου να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έως τον Αύγουστο του 2018.

-Μέχρι τον Ιούλιο του 2018 οι ελληνικές αρχές θα αναπτύξουν μόνιμο σύστημα πληροφορικής για την αναπροσαρμογή των τιμών των ακινήτων.

-Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την εφαρμογή του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών στην ακίνητη περιουσία.

-Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι η έκπτωση του ΦΠΑ στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου θα εξαλειφθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018.

-Oι ελληνικές αρχές θα επανεξετάσουν το ειδικό φορολογικό καθεστώς που διέπει τη ναυτιλιακή βιομηχανία υπό το πρίσμα των παρατηρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

-Oι ελληνικές αρχές θα επανεξετάσουν τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μετά την τριετή εφαρμογή του, εντοπίζοντας τα προβλήματα και τα κενά και θα προτείνουν τροποποιήσεις με στόχο την αποσαφήνιση και βελτίωση της εφαρμογής του και την εξάλειψη των αντικρουόμενων διατάξεων.

-Oι ελληνικές αρχές θα κωδικοποιήσουν και θα απλουστεύσουν τη νομοθεσία περί ΦΠΑ, θα την ευθυγραμμίσουν με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και θα εξαλείψουν τα κενά που εκκρεμούν.

-Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το καθεστώς επιτοκίων υπερημερίας του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

-Μέχρι τον Ιούνιο του 2018, οι ελληνικές θα αναθεωρήσουν τον κώδικα τελών χαρτοσήμου με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση του καθεστώτος τελών χαρτοσήμου λαμβάνοντας υπόψη το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον.

-Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επανεξέταση του συστήματος τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος και θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση εάν απαιτείται αλλαγή.

-Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η ΑΑΔΕ θα επανεξετάσουν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ως προς τις δημοπρασίες και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. και, αν χρειαστεί, θα εγκρίνουν νομικές ή διαδικαστικές τροποποιήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider