Αύξηση επιτοκίων-«σωσίβιο» στην τουρκική λίρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύξηση επιτοκίων-«σωσίβιο» στην τουρκική λίρα

Η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη αύξηση επιτοκίων, προσπαθώντας να συγκρατήσει τη βουτιά της τουρκικής λίρας, η οποία έχει υποχωρήσει το Μάιο 10,6% έναντι του ευρώ.


Από την αρχή του έτους, το νόμισμα της γειτονικής χώρας έχει βυθιστεί κατά 21%, σημειώνοντας τη δεύτερη χειρότερη απόδοση μεταξύ των αναδυόμενων νομισμάτων μετά το πέσο της Αργεντινής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας το επιτόκιο δανεισμού διατηρήθηκε στο 0% ενώ το επιτόκιο χορηγήσεων αυξήθηκε από το 13,50% στο 16,50%.

«Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής για τη σταθερότητα των τιμών. Θα διατηρήσουμε την σφιχτή στάση στη νομισματική πολιτική, μέχρι να βελτιωθούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία διαμορφώθηκε στο 11% τον Απρίλιο.

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων η τουρκική λίρα ανέκαμψε, με άνοδο της ισοτιμίας της κατά 2%.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας συνεκλήθη εκτάκτως την Τετάρτη. Η προγραμματισμένη συνεδρίαση ήταν για τις 7 Ιουνίου.

Ξεκάθαρο μήνυμα είχε στείλει νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ, λέγοντας πως η κεντρική τράπεζα έχει την αμέριστη στήριξή του για να πράξει «ό,τι είναι απαραίτητο» ώστε να διακόψει την πτώση της λίρας και να πετύχει σταθερότητα τιμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider