CNBC: Κρίσιμη καμπή για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
CNBC: Κρίσιμη καμπή για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας

Οι διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές αποπληρωμές χρέους της Ελλάδας εντείνονται αναφέρει δημοσίευμα του CNBC όπου επισημαίνεται ότι το ΔΝΤ, οι ευρωπαίοι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση συζητούν για τις τελικές λεπτομέρειες του σχεδίου.

Το θέμα γίνεται όλο και πιο πιεστικό καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο. Μέχρι τότε η Ελλάδα πρέπει να έχει διασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους για να απελευθερωθεί από την διεθνή βοήθεια για πρώτη φορά μετά από οχτώ χρόνια, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία στην ελάφρυνση του χρέους μέχρι την Πέμπτη για να έχει αρκετό χρόνο να μοιράσει τα 1,6 δισ. ευρώ που ακόμη σχεδιάζει να δώσει στην Ελλάδα, ως κομμάτι της τρίτης αξιολόγησης. Το Ταμείο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να δώσει χρήματα στην Ελλάδα μέχρι να γίνει το χρέος της πιο βιώσιμο, μέσω της ελάφρυνσης των όρων αποπληρωμής και πιθανά μειώνοντας τις δόσεις επεκτείνοντας την διάρκεια αποπληρωμής τους.

Αν και τα χρήματα που δίνει το ΔΝΤ δεν αποτελούν μεγάλο κομμάτι του συνολικού προγράμματος διάσωσης, η οικονομική δέσμευση τους θεωρείται αναγκαία για την ενίσχυση της αξιοπιστίας. «Έχοντας στο πρόγραμμα το ΔΝΤ είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να δοθεί στις αγορές το σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον βιώσιμα να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της», σχολιάζει στο CNBC o Κόνσταντιν Φρέιζερ, αναλυτής για την Ευρώπη στην εταιρεία αναλύσεων TS Lombard.

O ίδιος προσθέτει ότι η Γερμανία είναι αποφασισμένη ότι πρέπει να συμμετάσχει το ΔΝΤ. «Εκτός των άλλων η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν προϋπόθεση για να εγκρίνει το πρόγραμμα του 2015 η Μπούντεσταγκ (Γερμανική Βουλή)».

Το βάρος πέφτει στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, τα οποία αναμένεται να συνδεθούν με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, κάτι το οποίο σημαίνει πως όσο πιο πολύ αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο πιο μεγάλες αποπληρωμές θα κάνει η Ελλάδα.

Όμως, οι πιστωτές δεν συμφωνούν το αν θα πρέπει να υπάρξει αυτόματος μηχανισμός ελέγχου ή αν θα πρέπει να εγκρίνεται το πρόγραμμα των αποπληρωμών κάθε χρόνο από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ο Φρέιζερ της TS Lombard θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία κατά την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. «Αυτό όμως δεν είναι σίγουρο, και η πιθανότητα αναβολής των αποφάσεων για το επόμενο Eurogroup (τον Ιούνιο) δεν μπορεί να αποκλειστεί», προσθέτει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider