«Χαμηλές προσδοκίες» για το χρέος στο Eurogroup της Πέμπτης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χαμηλές προσδοκίες» για το χρέος στο Eurogroup της Πέμπτης

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Εντείνονται οι προσπάθειες στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όσον αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους λίγες ώρες πριν το Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Τόμσεν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνεχείς συναντήσεις από χθες σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή φόρμουλα, η οποία θα επιτρέψει την ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Τα χρονικά περιθώρια, όμως, είναι περιορισμένα μέχρι το αυριανό Eurogroup, το οποίο έχει θέσει το Ταμείο ως καταληκτική προθεσμία για να λάβει από τους Ευρωπαίους ικανοποιητική λύση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να προχωρήσει σε επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους και να «επιβιβαστεί» πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα, έστω και μόλις τρεις μήνες πριν τη λήξη του στις 20 Αυγούστου.

Κατά πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταβάλουν αυτές τις ώρες προσπάθειες ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, αλλά παραμένει ακόμη αναπάντητο το ερώτημα, αν θα καταφέρουν να «καλύψουν» τις απαιτήσεις του Ταμείου ή όχι. Οι ζυμώσεις είναι έντονες και συναντήσεις γίνονται τόσο σε διμερές όσο και σε πιο διευρυμένο επίπεδο, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για τη συζήτηση, που θα γίνει μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην αυριανή συνάντηση.

Στο αυριανό Eurogroup, όσον αφορά στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, οι υπουργοί Οικονομικών θα προχωρήσουν με κάποια μεγαλύτερη σαφήνεια για τα προβλεπόμενα μέτρα, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ευκαιρία στο ΔΝΤ για να λάβει αποφάσεις γαι τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, αλλά δεν θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Χρονικό ορόσημο των τελικών αποφάσεων για τους ευρωπαίους είναι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Όπως διευκρίνιζε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Insider.gr τρία είναι τα μέτωπα, στα οποία επιδιώκεται να βρεθεί κοινός τόπος με το ΔΝΤ, προκειμένου να επιτρέψει στο Ταμείο να λάβει αποφάσεις και να συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα.

Πρώτον, το επίπεδο των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2023, αφού μέχρι τότε υπάρχει ήδη δέσμευση για 3,5%. Στο πλαίσιο αυτό οι πρόσφατα αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν φαίνεται να βοηθούν στη γεφύρωση των διαφορών, καθώς οι απόψεις του ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξες από αυτές των ευρωπαίων.

Δεύτερον, ο τρόπος λειτουργίας του γαλλικού μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους, ο οποίος θα «ελαφρύνει» τις υποχρεώσεις αποπληρωμής δανείων από την Ελλάδα, σε περιόδους, που ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλός. Το ΔΝΤ ζητά αυτοματισμό, το Βερολίνο και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ζητούν «έλεγχο» στην εφαρμογή του.

Τέλος, το εύρος των εργαλείων και εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση σε περισσότερα δάνεια και όχι μόνο στο δανεισμό μέσω EFSF, απαιτήσεις, που δυσκολεύουν το Βερολίνο.

Πάντως, ευρωπαίος αξιωματούχος, που μίλησε στο Insider.gr, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αν τελικά το ΔΝΤ δεν συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα «δεν θα είναι το τέλος του κόσμου». Το σίγουρο είναι ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει και στη μεταμνημονιακή περίοδο, εξέλιξη, που οι ευρωπαίοι θεωρούν σημαντική για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα από τις αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider