Η εξόρυξη Βitcoin καταναλώνει τόση ενέργεια όσο η Ιρλανδία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η εξόρυξη Βitcoin καταναλώνει τόση ενέργεια όσο η Ιρλανδία
Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πώς το Bitcoin είναι το μονοπάτι του μέλλοντος, ένα μονοπάτι το οποίο αφήνει ήδη ένα πολύ βαρύ ενεργειακό αποτύπωμα ίσο με αυτό που αφήνει ολόκληρη η Ιρλανδία.

Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πώς το Bitcoin είναι το μονοπάτι του μέλλοντος, ένα μονοπάτι το οποίο αφήνει ήδη ένα πολύ βαρύ ενεργειακό αποτύπωμα ίσο με αυτό που αφήνει ολόκληρη η Ιρλανδία.

Ο λόγος για μια πρόσφατη μελέτη του ευαγγελιστή του blockchain και οικονομολόγο Alex de Vries ο οποίος ανέπτυξε μια νέα μεθοδολογία για να προσδιορίσει τη χρήση ενέργειας Bitcoin εδώ και μερικά χρόνια και τα εκτιμώμενα αποτελέσματα αυτής προκαλούν σίγουρα έκπληξη.

Ειδικότερα όπως επισημαίνει o Vries, η εξόρυξη Bitcoin απαιτεί ειδικό hardware το οποίο δουλεύει πολύ εντατικά για την παραγωγή των κρυπτονομισμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι επενδυτές του κρυπτονομίσματος προτιμούν να το προμηθευτούν από κάποιο διαδικτυακό ανταλλακτήριο. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η εξόρυξη του έχει επιβραδυνθεί. Αντιθέτως σύμφωνα με την μελέτη έχει ενταθεί προκαλώντας ανησυχίες στους περιβαλλοντολόγους για τα επίπεδα ενέργειας που απαιτεί.

Όπως επισημαίνει ο Vries, «η μελέτη αποδεικνύει ότι το δίκτυο εξόρυξης Bitcoin καταναλώνει σήμερα τουλάχιστον 2,55 GW ηλεκτρικής ενέργειας δηλαδή όση ενέργεια καταναλώνει σχεδόν ολόκληρη η Ιρλανδία ενώ το ποσό αυτό θα μπορούσε να τριπλασιαστεί φτάνοντας τα 7,67 GW μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή ενέργεια όσο σχεδόν ολόκληρη η Αυστρία (8,2 GW)».

Ο παγκόσμιος πληθυσμός προσεγγίζει σήμερα τα 7,6 δισ. άτομα. Εάν υποθετικά όλοι οι άνθρωποι δαπανούσαν το ίδιο ποσοστό ενέργειας, τότε η εξόρυξη Bitcoin θα αντιστοιχούσε με την κατανάλωση ενέργειας από 38 εκατ. ανθρώπους.

Αυτό βέβαια όπως ισχυρίζεται η μελέτη δεν σημαίνει ότι το bitcoin πρέπει να καταργηθεί και σίγουρα το «ενεργειακό επιχείρημα» δεν θα ήταν ικανό να πείσει τους οπαδούς του κρυπτονομίσματος να αποσυρθούν από μια προσοδοφόρα επιχείρηση. Ωστόσο είναι χρήσιμο να υπολογίσουμε το ποσοστό της κρυπτοενέργειας ειδικά τη στιγμή που όλο και περισσότεροι ισχυρίζονται πως τα κρυπτονομίσματα θα αποτελέσουν τα τραπεζογραμμάτια του μέλλοντος προκαλώντας έτσι τεράστια ενεργειακή ζημία. Αν συνεχιστεί η ανοδική τους πορεία θα πρέπει να εξεταστεί ένας τρόπος να μετριαστούν τέτοιου είδους αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider