Ποιες επιχειρήσεις θα κερδίσουν από τη νέα χαλάρωση των capital controls

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες επιχειρήσεις θα κερδίσουν από τη νέα χαλάρωση των capital controls

Σε δύο κατευθύνσεις κινείται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα των κεφαλαιακών περιορισμών.

Από τη μία προωθεί την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, εστιάζοντας ειδικότερα στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και από την άλλη στέλνει στον εισαγγελέα, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς περιπτώσεις για τις οποίες έχουν υπάρξει διαπιστωμένες παραβιάσεις των περιορισμών.

Η βασικότερη αλλαγή στα capital controls που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στην παρούσα φάση σχετίζεται με την επέκταση της δυνατότητας ανάληψης του 100% του ποσού που μια επιχείρηση φέρνει από το εξωτερικό. Μέχρι σήμερα η δυνατότητα αυτή δινόταν μόνον στα φυσικά πρόσωπα. Για παράδειγμα εάν μια ναυτιλιακή εταιρεία καταθέσει 10 εκατ. ευρώ από μια τράπεζα του εξωτερικού σε μια ελληνική τράπεζα θα μπορεί χωρίς περιορισμούς να κάνει ανάληψη και των 10 εκατ. ευρώ!

Παράλληλα, θα παύσουν να υφίστανται περιορισμοί στο «νέο» χρήμα που μπαίνει σε επιχειρήσεις μέσω συναλλαγών με κάρτες του εξωτερικού. Έτσι, εάν ένας πελάτης μιας ελληνικής εταιρείας πληρώσει μέσω κάρτας ξένης τράπεζας 10.000 ευρώ ο Έλληνας έμπορος θα μπορεί να κάνει ανάληψη του συνόλου του ποσού χωρίς περιορισμούς.

Παράλληλα, βαίνει προς κατάργηση η πρόβλεψη του νόμου που προβλέπει πως απαγορεύεται η μεταφορά θεματοφυλακής στο εξωτερικό για χρηματοπιστωτικά μέσα του άρθρου 5 του Ν. 3606/2007. Λόγω της συγκεκριμένης διάταξης όποιος πολίτης είχε αγοράσει μέσω ελληνικής τράπεζας ή χρηματιστηριακής εταιρείας ένα γερμανικό ομόλογο ή και μετοχές π.χ. της ΙΒΜ απαγορευόταν να τα μεταφέρει, να αλλάξει δηλαδή θεματοφύλακα.

Εκτός από τις παραπάνω αλλαγές το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κυνηγούν όσους έχουν παραβιάσει τα capital controls επιβάλλοντας πρόστιμα, αφαιρώντας άδειες άσκησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και στέλνοντας στον εισαγγελέα όσες περιπτώσεις χρήζουν ειδικής μεταχειρίσεως.

Ήδη σε εξέλιξη είναι η διαδικασία επιβολής προστίμων για την παραβίαση των capital controls το 2016 εκ μέρους μιας τράπεζας, με τα πρόστιμα να επιβάλλονται σε τραπεζικά στελέχη, καθώς και μια χαρακτηριστική περίπτωση παραβίασης των capital controls από χρηματιστηριακή εταιρεία, με την υπόθεση να εξετάζεται από την ΤτΕ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider