UBS: Το πετρέλαιο στα 100 δολ. θα κόστιζε 100 δισ.

Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Το πετρέλαιο στα 100 δολ. θα κόστιζε 100 δισ.

Πριν από τέσσερα χρόνια, οι τιμές του πετρελαίου σε τριψήφια επίπεδα αποτελούσαν τον κανόνα αλλά από το 2014, ο μαύρος χρυσός κατέγραψε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις και από τότε οι τιμές παρέμειναν «κολλημένες» κάτω από τα 60 δολάρια.

Ωστόσο, το 2018 σηματοδότησε μια μεγάλη αλλαγή στο γενικότερο κλίμα, με την τιμή να σημειώνει άνοδο πάνω από 50% το βαρέλι.

«Ο συνδυασμός της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, ο περιορισμός της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι κυρώσεις οι οποίες δημιουργούν περαιτέρω αβεβαιότητα δίνουν ανοδική ώθηση στο πετρέλαιο και θα μπορούσαν να το οδηγήσουν ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι», αναφέρει σε έκθεσή της που δημοσίευσε την Τρίτη η UBS.

Οι οικονομικές επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσαν να είναι τεράστιες και θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ύφεση στις ΗΠΑ, αναφέρει ο επικεφαλής της ομάδας της UBS, Arend Kapteyn.

Το πετρέλαιο επηρεάζει την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που σημαίνει ότι μια αλλαγής την τιμή του θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό αλλά και αλυσιδωτές συνέπειες στη νομισματική πολιτική.

Όπως προβλέπει η UBS το πετρέλαιο θα μπορούσε να σημειώσει άνοδο στα 100 δολάρια το βαρέλι και αυτό θα οδηγούσε σε πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά 16 μονάδες βάσης. Αυτό περιορίζει τις προβλέψεις της τράπεζας για το 2019 στο 3,86% από το 4% και θα αντιστοιχούσε σε απώλειες ύψους 100 δις. δολαρίων παγκοσμίως.

Η έκθεση αναφέρει ότι θα έπρεπε να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν το ενδεχόμενο να σημειώσει περαιτέρω άνοδο και ότι η πρόσφατη άνοδος αντιστοιχεί σε αύξηση των τιμών κατά 46%. Πρόκειται για την 11η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 70 ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider