Οι top 10 κλάδοι που απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι top 10 κλάδοι που απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους

Τα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια - ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης), τα Κομμωτήρια, τα Πρατήρια Βενζίνης, τα Συνεργεία Αυτοκινήτων, οι Μεταφορικές Επιχειρήσεις, το Λιανικό εμπόριο, η Καθαριότητα, η Φιλοξενία, οι Υπηρεσίες ασφαλείας, οι Επιχειρήσεις Φασόν κ.λπ. είναι οι πλέον παραβατικοί κλάδοι από άποψη αδήλωτης εργασίας.

Σε ελέγχους που διενεργούνται από το ΣΕΠΕ είτε ξεχωριστά είτε με την συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας, για την περιστολή της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής, έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 59 εκατ. ευρώ σε παραβατικές επιχειρήσεις απ' όλη την επικράτεια.

Το υπουργείο Εργασίας δρομολογεί (με νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή) την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία και την πρόβλεψη κλιμακωτής μείωσης του προστίμου, εφόσον γίνει πρόσληψη του εργαζόμενου και ανάλογα με τον χρόνο της πρόσληψης.

Με τον τρόπο αυτό, από μια αμιγώς τιμωρητική και εισπρακτική λογική του προστίμου, έρχεται στο προσκήνιο η μέριμνα για την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η πρόσληψη του εργαζόμενου και η αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τριών μηνών από τον εργοδότη, συνδέει ευθέως την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας με την αύξηση των θέσεων εργασίας που πληρούν τους όρους της εργατικής νομοθεσίας.

Τέλος, η αλλαγή αυτή στην αρχιτεκτονική του προστίμου, σύμφωνα με το υπουργείο, θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν το αίσθημα του φόβου απέναντι στην εργοδοτική παραβατικότητα και να καταγγείλουν το καθεστώς αδήλωτης εργασίας.

Από την άλλη, ο εργοδότης που έχει ήδη εντοπιστεί με αδήλωτο εργαζόμενο θα γνωρίζει ότι θα επανελεγχθεί, με το ύψος του προστίμου να πολλαπλασιάζεται αν κατά τον έλεγχο εντοπιστεί ξανά να απασχολεί αδήλωτο εργαζόμενο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider