Στο τραπέζι η άρση του τραπεζικού απορρήτου για τον Νόμο Κατσέλη

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο τραπέζι η άρση του τραπεζικού απορρήτου για τον Νόμο Κατσέλη

Οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη βρίσκονται επί τάπητος στις συναντήσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς που βρίσκονται από χθες Δευτέρα στην Αθήνα με το βάρος να πέφτει στην αντιμετώπιση των «στρατηγικών κακοπληρωτών» που με πρόσχημα την αίτησή τους για υπαγωγή στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου δεν πληρώνουν.

Το πρόβλημα σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας είναι παραπάνω από ορατό. Υπολογίζεται πως περίπου 1 στους 4 που έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη είναι δανειολήπτης που έχει να πληρώσει και αποφεύγει. «Δεδομένου ότι οι αιτήσεις προστασίας έχουν ξεπεράσει τις 150.000 οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ξεπερνούν τους 50.000», σημειώνουν στο insider.gr οι ίδιες πηγές προσθέτοντας ότι σε μέγεθος οφειλών το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Η άρση του τραπεζικού απορρήτου, η οποία ισχύει ήδη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αποτελεί και την πιο σημαντική αλλαγή που προωθείται, σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας. Και ο λόγος είναι ότι έτσι θα εντοπίζονται άμεσα όσοι έχουν πράγματι να πληρώσουν.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η αλλαγή αυτή θα σπρώξει περισσότερους δανειολήπτες να μπουν σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για διακανονισμό των οφειλετών τους, όπως έγινε και με τους πλειστηριασμούς. Μέσα σε δυόμιση μήνες έχουν προκηρυχθεί 2.200 πλειστηριασμοί και υπολογίζεται ότι περίπου το ένα τρίτο των δανειοληπτών που είδαν τα περιουσιακά τους στοιχεία να βγαίνουν «στο σφυρί» εμφανίστηκαν οικειοθελώς και ζήτησαν να βρεθεί λύση.

Πέρα όμως από την άρση του τραπεζικού απορρήτου η κυβέρνηση προωθεί και άλλες αλλαγές που έχουν στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών όπως ο περιορισμός στο ελάχιστο του αριθμού των αναβολών που μπορεί να λάβει ο οφειλέτης. Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει αν έπειτα από δύο αναβολές εκδίκασης της υπόθεσης δεν εμφανιστούν στα δικαστήρια οι οφειλέτες να εκπίπτουν των προστατευτικών διατάξεων.

Ακόμη προωθείται ο ουσιαστικός έλεγχος των αιτήσεων και των φακέλων που υποβάλλονται στα ειρηνοδικεία για την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη ώστε να εντοπίζονται οι μη δικαιούχοι και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας και εκείνοι που δεν πληρούν τα κριτήρια να απορρίπτονται εξ’ αρχής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider