Σκέψεις για παράταση της απόσυρσης μέχρι τα τέλη Απριλίου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκέψεις για παράταση της απόσυρσης μέχρι τα τέλη Απριλίου

Μετά τις ισχυρές αντιρρήσεις που εξέφρασαν οι Θεσμοί για την παράταση του μέτρου της απόσυρσης αυτοκινήτων μέχρι τα τέλη Ιουνίου, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη χορήγηση ολιγοήμερης παράτασης έως τα τέλη Απριλίου, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν αυτοκίνητο όσοι έχουν ήδη λάβει πιστοποιητικό απόσυρσης.

Οι δανειστές δεν συναίνεσαν στην παράταση του μέτρου της απόσυρσης υποστηρίζοντας ότι θα χαθούν περισσότερα φορολογικά έσοδα από αυτά που θα εισπραχθούν, κάτι που όμως δεν προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, για την αποδοτικότητα του μέτρου τα τελευταία 5 χρόνια.

Η απόσυρση εξέπνευσε στις 20 Δεκεμβρίου 2015, ωστόσο τα πιστοποιητικά απόσυρσης που εκδόθηκαν μέχρι τότε εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά μόνο για καινούργια αυτοκίνητα που έχουν εκτελωνιστεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Δεδομένου ότι τα πιστοποιητικά ανέρχονται σε 10.000 και τα εκτελωνισμένα οχήματα δεν ξεπερνούν τα 1.000 πρέπει να υπάρξει απόφαση του υπουργού Οικονομικών που θα δίνει παράταση.

Αυτή θα διευκολύνει τις εκτελωνίσεις καινούργιων αυτοκινήτων και θα λυσει τα χέρια των αγοραστών και των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας αυτοκινήτων.

Αν τελικά δεν δοθεί ούτε η βραχυπρόθεσμη παράταση στο μέτρο της απόσυρσης, οι ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων που έχουν λάβει πιστοποιητικό απόσυρσης θα μείνουν στον αέρα, καθώς το πιστοποιητικό τους δεν θα έχει καμία απολύτως αξία.

Υπενθυμίζεται πως η απόσυρση προβλέπει απαλλαγή 50% έως 100% από το τέλος ταξινόμησης του καινούργιου οχήματος, βάσει του κυβισμού του νέου προς ταξινόμηση αυτοκινήτου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider