Στο χάσμα Ευρώπης - ΔΝΤ «σκοντάφτει» η αξιολόγηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο χάσμα Ευρώπης - ΔΝΤ «σκοντάφτει» η αξιολόγηση

Παρά την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς ότι είναι εφικτό να επιστρέψουν σύντομα οι Θεσμοί και να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, τη διαδικασία «φρενάρει» το χάσμα που χωρίζει το ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και την Ελλάδα.

Με το ΔΝΤ να επιμένει ότι η «τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2015 είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχουν υπολογίσει η Ελλάδα και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί και ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα καθίσταται αδύνατη η συμφωνία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και κατ’ επέκταση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιβεβαίωσε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των Θεσμών, αναφέροντας ότι ΔΝΤ και πιστωτές διαφωνούν σχετικά με το δημοσιονομικό κενό.

Κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο υπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλές προσπάθειες και ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στα νούμερα που προβλέπουν οι τρεις ευρωπαϊκοί Θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM) αλλά αρκετά μακριά από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «περαιτέρω περικοπές είχαν πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις» και πρόσθεσε ότι «μας είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να καταλάβουμε για ποιο λόγο μας ζητούνται πρόσθετα μέτρα τα οποία δημιουργούν πολιτικές δυσκολίες αλλά κυρίως είναι αντιπαραγωγικά».

«Η απαίτηση του ΔΝΤ για νέα μέτρα έχει δημιουργήσει επιπλοκές στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές σχετικά με το θέμα της περικοπής των συντάξεων. Ωστόσο, τόσο η Ελλάδα όσο και οι διεθνείς της πιστωτές επιθυμούν να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

«Το ΔΝΤ πιέζει για επιπλέον περικοπές προκειμένου να φθάσουμε το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά καθώς η οικονομική κατάσταση είναι καλύτερη από την αναμενόμενη όταν η χώρα έλαβε έγκριση για το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ πέρυσι το καλοκαίρι», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι απόλυτα δεσμευμένη σε ότι υπόγραψε για το ασφαλιστικό και ειδικά στο να εξασφαλίσει όφελος 1% του ΑΕΠ. «Αυτή τη στιγμή οι συντάξεις είναι αυτές που στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες. Κάνοντας τη δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, μπορούμε σταδιακά να μεταφέρουμε πόρους στην προστασία των αδυνάτων που σήμερα στηρίζονται στις συντάξεις», είπε για το ζήτημα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. «Είναι μέρος της στρατηγικής μας να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο. Αν αργήσουμε, δεν θα υπάρξει γρήγορα ανάκαμψη και δεν θα πιάσουμε τους στόχους. Μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι το πρόγραμμα αποτυγχάνει και δεν το καταλαβαίνω αυτό. Οι θεσμοί έφυγαν λέγοντας ότι θα επιστρέψουν σε δέκα ημέρες και περνάει ένας μήνας», σημείωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος αποσύνδεσε το μεταναστευτικό με την αξιολόγηση, τονίζοντας ωστόσο πως ο προϋπολογισμός δέχεται πιέσεις. «Δεν ζητάμε να αλλάξει το πρόγραμμα λόγω προσφυγικού. Αυτό που λέμε είναι ότι αν δεν πιάσουμε τους στόχους γιατί υπάρχουν παραπάνω δαπάνες λόγω προσφυγικού, αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη», είπε.

Ο ίδιος είπε πως υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση στην Ελλάδα, καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις λάμβαναν μέτρα με την υπόσχεση ότι έλθουν καλύτερες ημέρες, αλλά οι ημέρες αυτές τελικά δεν ήλθαν.

Για τις αποκρατικοποιήσεις και ειδικά για το νέο Ταμείο είπε πως το σχετικό νομοσχέδιο είναι υπό επεξεργασία και ότι για αυτό η Ελλάδα έλαβε τεχνική βοήθεια από Γάλλους ειδικούς. Για το τρέχον πρόγραμμα είπε πως ότι έγινε η αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων και του ΟΛΠ που αποτελούσαν δεσμεύσεις και εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν παράπονα στον τομέα αυτό από τους θεσμούς, ακόμα και από το ΔΝΤ.

Regling: Θα υπάρξει συμφωνία

Ωστόσο, πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση του Chatman House στο Λονδίνο εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες της με τους πιστωτές και σχετικά με την αξιολόγηση δήλωσε ότι «είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία» προσθέτοντας ότι «έχει σχεδόν εκμηδενιστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης».

Παράλληλα, ανέφερε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με κάποιο τρόπο ενώ τόνισε ότι το μεταναστευτικό αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την Ελλάδα και ότι αναλόγως με ό,τι συμβαίνει στο βόρειο ευρωπαϊκό τμήμα, αναμένεται να χειροτερέψει η κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο κ. Regling επεσήμανε ότι «η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία αποτελούν αναμφισβήτητα success stories και οι χώρες θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στις αγορές για δανεισμό».

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή γραμμή πλεύσης, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων Θεσμών έχουν προγραμματίσει συνάντηση με συμμετοχή και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Poul Thomsen, από την οποία θα απουσιάζει ωστόσο η ελληνική πλευρά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider