Βερολίνο: Άλλο το προσφυγικό και άλλο η αξιολόγηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βερολίνο: Άλλο το προσφυγικό και άλλο η αξιολόγηση

Η έκτακτη ενίσχυση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ουδεμία σχέση έχει με τις απαιτήσεις των δανειστών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, διαμηνύει σε αυστηρούς τόνους το Βερολίνο, διαψεύδοντας όσους αναμένουν χαλάρωση των απαιτήσεων της αξιολόγησης εν μέσω προσφυγικής κρίσης.

«Ισχύει ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα» δήλωσε την Τετάρτη η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Friderike Von Tiesenhausen, θέλοντας έτσι να τραβήξει σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην προσφυγική κρίση και το ελληνικό πρόγραμμα.

Η δήλωση του Βερολίνου ήρθε στον απόηχο της έντονης φημολογίας που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα για «υποχώρηση» των Θεσμών στις απαιτήσεις τους για την αξιολόγηση λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της προσφυγικής κρίσης και των μεγάλων πιέσεων που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ιδίως μετά το κλείσιμο των συνόρων από τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων.

«Συγχέετε, εδώ, δύο πεδία πολιτικής» ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του Wolfgang Schaeuble. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται τώρα πολλά για να στηριχθεί η Ελλάδα. Η Κομισιόν παρουσιάζει σήμερα το σχέδιό της για παροχή πρόσθετης βοήθειας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κατάστασης.

«Αυτό που πρέπει να διαχωριστεί είναι ότι έχουμε από την άλλη πλευρά το πρόγραμμα του ESM και σε αυτό το πεδίο συνεχίζει να ισχύει ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που έχει συμφωνηθεί», επανέλαβε, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει πάλι στις αγορές».

Σε αυτό το πνεύμα, παρέπεμψε στους Θεσμούς για την αξιολόγηση των απαραίτητων βημάτων. «Είναι, όμως, σωστό ότι το ίδιο το πρόγραμμα δεν θέτει λεπτομερείς όρους, αλλά σκιαγραφεί τομείς» διευκρίνισε, για να συμπληρώσει πως για τη γερμανική πλευρά το σημαντικό είναι στο τέλος να βγαίνουν και τα νούμερα για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider