Χαμηλές οι προσδοκίες για το σημερινό Eurogroup

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαμηλές οι προσδοκίες για το σημερινό Eurogroup

Με μικρό καλάθι προσέρχεται στο σημερινό του άτυπο Eurogroup της Σόφιας η ελληνική κυβέρνηση δεδομένου ότι τα μηνύματα που της έχουν σταλεί ήδη από το EuroWorking Group της 12ης Απριλίου αναφέρουν πως οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και την μετά το Μνημόνιο εποχή θα απαιτήσουν πρόσθετο χρόνο.

Το βάρος των συστάσεων σήμερα αναμένεται να πέσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, κάτι που όμως αποτελεί «παραπέτασμα καπνού» που κρύβει τις βασικές διαφωνίες εντός της ΕΕ για τη διαχείριση του ζητήματος του ελληνικού χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς έχοντας δεδομένους περιορισμούς που προκύπτουν από την κυβέρνηση συνεργασίας διατυπώνει αυστηρές θέσεις τόσο για το πώς θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους όσο και για το πώς θα μοιάζει το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας. Συγκεκριμένα, απορρίπτει την αυτόματη μείωση του χρέους στις περιπτώσεις που η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υστερεί των στόχων και ζητεί να διενεργούνται αξιολογήσεις από τους θεσμούς, όπως αυτοί που διεξάγονται σήμερα.

Οι χώρες του Νότου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συμφωνούν και προωθούν ένα ημι- αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που θα επιτρέπει την ενεργοποίηση του «γαλλικού μηχανισμού» απομείωσης του χρέους με ελάχιστες διατυπώσεις όταν η Ελλάδα χάνει τους στόχους για την ανάπτυξ και ο οποίος θα συναρτά τη σταδιακή επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα SMPs και ANFAs ύψους 4 δισ. ευρώ από την μεταρρυθμιστική προσήλωση της Ελλάδος.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε έγγραφο που κατήρτισε η Κομισιόν και παρουσιάσθηκε στο EuroWorking Group στις 12 Απριλίου σημειώνεται πως θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στις ειδικές συνθήκες που θα μπορούσαν να συνδεθούν με την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος.

«Θα ήταν λογικό να θεσπιστεί μια ρήτρα«μη αντιστροφής» βασικών μεταρρυθμίσεων που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και θα ήταν χρήσιμο να καταρτιστεί ένας σύντομος κατάλογος βασικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες οι ελληνικές αρχές θα δεσμευθούν πως θα διαβουλεύονται με τους θεσμούς πριν κάνουν παρεμβάσεις. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να προσδιοριστούν ορισμένες δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που θα είναι αυστηρά περιορισμένες σε αριθμό», αναφέρει το σχετικό έγγραφο που θα συζητηθεί σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα αναμένεται να καταδειχθεί πως η αποκρυστάλλωση των αποφάσεων για το χρέος δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και πως θα απαιτήσει πρόσθετο χρόνο και κυρίως διαβούλευση σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider