Πώς ο ESM θα γίνει από δανειστής απλός «μέτοχος» της Ελλάδας

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ο ESM θα γίνει από δανειστής απλός «μέτοχος» της Ελλάδας

Μπορεί η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου να υποχώρησε χθες στο 3,9% και το spread να μειώθηκε στις 336 μονάδες βάσης, ωστόσο αυτή η καλή εικόνα δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ. Και για αυτό δεν θα είναι υπεύθυνη η Ελλάδα, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η επικείμενη παύση του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ, δηλαδή η μη παρέμβασή της στις αγορές για τις αγορές κρατικών χρεογράφων αναμένεται να αυξήσει τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης.

Έτσι, το γερμανικό δεκαετές που σήμερα έχει απόδοση 0,63%, το γαλλικό με απόδοση 0,85%, το πορτογαλικό δεκαετές ομόλογο με απόδοση 1,68% και όλα τα ομόλογα χωρών που μετέχουν στο QE θα αποκτήσουν υψηλότερες αποδόσεις.

Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα και τις ελληνικές αποδόσεις, δεδομένου ότι το ελληνικό χρέος δεν αξιολογείται στην κατηγορία που αξιολογούνται τα λοιπά ομόλογα της ευρωζώνης και θεωρείται πιο επισφαλές.

Αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει πρόσθετα βάρη στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για το λόγο αυτό το ΔΝΤ κάνει διαρκώς αναφορές στην ανάγκη η όποια λύση για το χρέος να είναι πειστική για τις αγορές και να εφαρμοστεί εμπροστοβαρώς.

Από δανειστές – μέτοχοι

Μια σημαντική πτυχή στην υπόθεση του χρέους φώτισε χθες η Goldman Sachs σε έκθεση της για την Ελλάδα.

Θέλοντας να δείξει τη σημασία του να ξεδιπλωθούν σύντομα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ειδικά οι επεκτάσεις ωριμάνσεων του EFSF ο επενδυτικός οίκος επεσήμανε τα εξής: «Με τις επαναλαμβανόμενες επεκτάσεις ωριμάνσεων χρέους του επίσημου τομέα, το επίσημο χρέος θα μπορούσε να θεωρηθεί de facto «junior» (κατώτερο) από το χρέος που διακρατά του ιδιωτικού τομέα. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το ρίσκο αναχρηματοδότησης του χρέους, θα μειωθεί το κόστος που ζητούν οι επενδυτές για να τοποθετούνται σε ελληνικά ομόλογα και θα απομακρυνθεί η απειλή νέας κρίσης».

Με απλά λόγια η Goldman Sachs λέει πως η αναδιάρθρωση των δανείων του EFSF θα στείλει το μήνυμα στις αγορές πως έχουν προτεραιότητα αποπληρωμής έναντι του επίσημου τομέα και πως οι επενδύσεις τους είναι ασφαλείς.

Παράλληλα, θα στείλει το μήνυμα πως οι Ευρωπαίοι έχουν γίνει απλοί μέτοχοι της Ελλάδος και το μόνο που μπορούν να περιμένουν είναι ένα μεγάλο μέρισμα τις καλές εποχές και ένα μικρότερο μέρισμα όταν η ανάπτυξη δεν κινείται βάσει των προβλέψεων.

Αλλά για να ικανοποιηθεί η προσδοκία των αγορών θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μια κίνηση – σήμα προς τους επενδυτές που θα αφορά στην επιμήκυνση των δανείων του EFSF.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider