Μοσκοβισί: Θετικά τα δημοσιονομικά νέα για την Ελλάδα 

Μαρία Βασιλείου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μοσκοβισί: Θετικά τα δημοσιονομικά νέα για την Ελλάδα 

«Τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν σήμερα δείχνουν ότι η Ελλάδα υπερέβη για ακόμη μια φορά τους δημοσιονομικούς της στόχους το 2017» δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των σχετικών μεγεθών από την Eurostat.

«Το πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ το 2017 - το δεύτερο συνεχές έτος που η Ελλάδα σημείωσε πλεόνασμα - ήταν πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο την τελευταία πρόβλεψη της Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2017. Ας θυμηθούμε ότι το 2009 το έλλειμμα της Ελλάδας υπερέβαινε το 15% του ΑΕΠ! Οι τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της αποδίδουν τώρα» επισήμανε ο αρμόδιος επίτροπος.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα, υπολογιζόμενο με τη μέθοδο που συμφωνήθηκε με όλους τους εταίρους στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, έφθασε το 4,2% του ΑΕΠ το 2017: περισσότερο από το διπλάσιο του στόχου του 1,75% του ΑΕΠ» επεξήγησε ο Μοσκοβισί. «Αυτά τα καλά νέα είναι ευπρόσδεκτα για την Ελλάδα πριν από τις κρίσιμες συζητήσεις του Eurogroup, το οποίο θα πρέπει να προετοιμάσει ένα θετικό κλείσιμο για το πρόγραμμα αυτό το καλοκαίρι».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2017 που ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η Eurostat, η Ελλάδα πέρυσι είχε πλεονασματικό δημοσιονομικό ισοζύγιο κατά 0,8% του ΑΕΠ ή κατά 1,45 δισ. ευρώ.

Τα δημόσια έσοδα ανήλθαν στο 48,8% του ΑΕΠ (86,7 δισ. ευρώ) και οι κρατικές δαπάνες στο 48% του ΑΕΠ (85,271 δισ. ευρώ). Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθε στο 178,6% ή στα 317,4 δισ. ευρώ, έναντι 315 δισ. ευρώ ή 180,8% του ΑΕΠ το 2016. Βάσει των στοιχείων της Eurostat το ελληνικό ΑΕΠ ανήλθε στα 177,7 δισ. ευρώ το 2017 από 174,1 δισ. ευρώ το 2016. Το υψηλότερο πλεόνασμα οφείλεται κυρίως στα αυξημένα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, τα υψηλότερα έσοδα από τη φορολογία αλλά και το ψαλίδι στις δαπάνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider