Γιατί η Ευρώπη θέλει «σφραγίδα» ΔΝΤ στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Ευρώπη θέλει «σφραγίδα» ΔΝΤ στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Η ελληνική κυβέρνηση αμφισβητεί πως η «σφραγίδα» του ΔΝΤ σε μια ενδεχόμενη λύση για την ελάφρυνση του χρέους θα οδηγούσε σε περαιτέρω μείωση το κόστος δανεισμού της χώρας μας.

Όπως μετέδωσε το insider.gr, το Σάββατο στην αμερικανική πρωτεύουσα αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών χαρακτήριζαν επιθυμητή, αλλά όχι απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Αν δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα έχουμε την αίσθηση ότι δεν θα κοστολογηθεί η εξέλιξη από τις αγορές. Δεν θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού», ανάφεραν οι εν λόγω αξιωματούχοι και προσέθεσαν πως το ΔΝΤ «έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία του» και πως η αξιοπιστία της ελληνικής εξόδου στις αγορές εξαρτάται «και από 100 αλλά πράγματα».

Το παράδοξο είναι πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει αυτές τις δηλώσεις για το ΔΝΤ την ίδια στιγμή που παραδέχεται πως οι προτάσεις που καταθέτει στην ευρωζώνη το Ταμείο για το ελληνικό χρέος είναι οι πιο συμφέρουσες για τη χώρα μας, καθώς οδηγούν σε μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

Αλλά η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για επιθυμητή, αλλά όχι απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς στην Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό πως λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από την Ουάσιγκτον την παρελθούσα Πέμπτη, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε εμφατικά σε συζήτηση με δημοσιογράφους πως το ΔΝΤ είναι «απαραίτητο» για το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η σφραγίδα που θα βάλει στη λύση για το χρέος θα προσδώσει αξιοπιστία στις αποφάσεις της ζώνης του ευρώ και θα διευκολύνει προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους δανεισμού της Ελλάδος.

Όπως εξήγησε, εάν και η έξοδος της Ελλάδος από το πρόγραμμα θα μπορούσε από μόνης της θεωρητικά να ακολουθηθεί από επιβράβευση από τις αγορές με μείωση του κόστους δανεισμού, αυτό όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση για δύο λόγους.

Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κρατά σήμερα χαμηλά τα επιτόκια των ομολόγων της ευρωζώνης η λήξη του προγράμματος από το προσεχή Σεπτέμβριο θα επαναφέρει σε υψηλότερα επίπεδα τα επιτόκια χωρών όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, πιέζοντας συνακόλουθα και τις ελληνικές αποδόσεις. Έτσι, δεν θα πρέπει να ξαφνιάσει μια παγίωση του επιτοκίου του δεκαετούς ομολόγου πάνω από το 4,5%.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν τις αποφάσεις του Eurogroup ως πολιτικές και όχι ως τεχνοκρατικές, κάτι που δεν ισχύει με την περίπτωση του ΔΝΤ, οι αναλύσεις βιωσιμότητας του οποίου από το 2015 έως σήμερα έχουν δώσει ένα στίγμα στις αγορές για το τι θα μπορούσε να είναι επαρκές για το χρέος και τι όχι.

Και τα δύο αυτά επιχειρήματα δείχνουν το πόσο σημαντικό είναι να υπάρξουν εντός του Μάιου οι κατάλληλες αποφάσεις για το χρέος που θα επιτρέψουν στο ΔΝΤ να βάλει την υπογραφή του στη σχετική λύση σηματοδοτώντας πως η ελληνική κρίση χρέους έχει ξεπεραστεί μόνιμα και όχι προσωρινά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider