Πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία Ελλάδα – δανειστές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία Ελλάδα – δανειστές

Πιο κοντά από ποτέ βρίσκονται Ελλάδα και δανειστές για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, με επόμενο σταθμό την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου με στόχο την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας έως τις 24 Μαΐου προκειμένου στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να υπάρχει και επίσημα συμφωνία.

Όσον αφορά στο σχέδιο ανάπτυξης που καλείται να καταθέσει η ελληνική πλευρά, πηγές του υπουργείου διαβεβαίωσαν ότι αυτό θα κατατεθεί στην οριστική του μορφή στη Σόφια.

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ , η οποία είχε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Είχα μια εποικοδομητική συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και το επιτελείο του. Συζητήσαμε πόσο σημαντικό είναι να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι συζητήσεις για το χρέος και να επισπευστεί η εφαρμογή των πολιτικών του προγράμματος, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας και τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ», αναφέρει η ανακοίνωση της κυρίας Λαγκάρντ.

Οι εκκρεμότητες που απομένουν

Το ζήτημα της πρόωρης μείωσης του αφορολόγητου από το 2019, ο επανυπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν τα μεγαλύτερα αγκάθια εκ των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ανέφεραν πως αν και η έξοδος από το πρόγραμμα είναι εφικτή, ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

«Θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε βάθος πενταετίας», ανέφεραν και πρόσθεσαν πως υπάρχουν δυο προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδος, ήτοι η μείωση του χρέους μέσω της εφαρμογής αξιόπιστων μέτρων που θα πείσουν για τη βιωσιμότητα και η επίτευξη ανάπτυξης μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

«Επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη» η συμμετοχή του ΔΝΤ

Την άποψη ότι η συμμετοχή του Ταμείου είναι «επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη» φαίνεται να συμμερίζονται οι ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες παραδέχθηκαν σε Έλληνες δημοσιογράφους στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ ότι «δεν θα είναι καταστροφικό να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δανειστών».

Η αίσθηση που επικράτησε από τις επαφές στην Ουάσιγκτον, τόσο με Έλληνες όσο και με Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν μεν να επιτευχθεί συμφωνία ώστε να βγει οριστικά η Ελλάδα στις αγορές με τη «βούλα βιωσιμότητας» του Ταμείου, πλην όμως εάν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν το κόστος δανεισμού δεν θα αυξηθεί απαγορευτικά για τη χώρα.

Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι αγορές βλέπουν την Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά απ’ ό,τι στο παρελθόν και είναι διατεθειμένες να καλύψουν τις χρηματοδοτικές της ανάγκες -κάτι που ειπώθηκε για πρώτη φορά από τα χείλη της «σιδηράς κυρίας».

Το κατά πόσο θα προλάβει το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων, αφού πηγές του ίδιου του Ταμείου έχουν ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία -βασικά για το χρέος- θα πρέπει να «κλείσει» οπωσδήποτε εντός Μαΐου, ώστε να υπάρχει χρόνος για έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και ολοκλήρωση μίας τουλάχιστον αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider