Επαφές κορυφής Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επαφές κορυφής Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον και οι συναντήσεις που θα έχει στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Μέχρι σήμερα η μόνη επιβεβαιωμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών είναι εκείνη με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που θα γίνει το Σάββατο 21 Απριλίου.

Ο Έλληνας υπουργός δεν θα μετέχει στις αυριανές επαφές του Washington Group, δηλαδή των αξιωματούχων των θεσμών και των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας που θα συζητήσουν τα τεχνικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο θα συναντηθεί με κάποιους εξ αυτών.

Πάντως, ήδη στο προσκήνιο των συζητήσεων στην Ουάσιγκτον έχει έρθει η ενδεχόμενη τεχνική παράταση (technical extension) του Μνημονίου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.

Μια πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα καταστήσει επιβεβλημένη την παράταση. Δεδομένου ότι ο ορίζοντας του προγράμματος του ΔΝΤ θα λήγει με εκείνο του ESM, εάν το πρόγραμμα του Ταμείου ενεργοποιηθεί εντός του Μαΐου ή του Ιουνίου δεν θα υπάρχει χρόνος για να δρομολογηθούν οι σχετικές ενέργειες, οπότε η παράταση θα λύσει διαδικαστικά θέματα.

Πάνω από όλα η τεχνική παράταση του Μνημονίου κρίνεται επιβεβλημένη διότι δύσκολα θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 21 Ιουνίου η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά κυρίως διότι θα μένουν έως τον Αύγουστο ανοικτά θέματα που σχετίζονται με τη «διπλή» συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το μοντέλο εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

Εάν φτάσουμε στα τέλη Μαΐου και η Ελλάδα δεν προλάβει έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου να ολοκληρώσει εγκαίρως τα προαπαιτούμενα προκειμένου να αποσπάσει από τους εταίρους τις εγκρίσεις που απαιτούνται για την τελευταία δόση των 11,3 δισ. ευρώ και τα 27 δισ. ευρώ που χρειάζονται για τη διευθέτηση του χρέους, τότε η τεχνική παράταση του Μνημονίου θα είναι αναπόφευκτη προκειμένου για να μη χαθούν τα χρήματα που έχει διαθέσιμα για την Ελλάδα ο ESM. Και τα χρήματα αυτά θα είναι διαθέσιμα για όσο θα τελεί σε ισχύ η δανειακή σύμβαση με τον ESM.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider