Tο ΔΝΤ προειδοποιεί: Συσσωρεύονται αδυναμίες στις αγορές

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tο ΔΝΤ προειδοποιεί: Συσσωρεύονται αδυναμίες στις αγορές

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να διασφαλίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων». Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοπιστωτικών Θεμάτων του ΔΝΤ, Τομπίας Άντριαν, παρουσιάζοντας σήμερα την έκθεση του Ταμείου για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοπιστωτικών Θεμάτων του ΔΝΤ προειδοποίησε πως οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να ομαλοποιούν τη νομισματική πολιτική τους σταδιακά και θα πρέπει να γνωστοποιούν σαφώς τις αποφάσεις τους.

Ανέφερε ακόμη πως οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις χρηματοοικονομικές αδυναμίες αναπτύσσοντας εργαλεία προληπτικής εποπτείας και ότι ειδικά οι αναδυόμενες οικονομίες και οι χώρες χαμηλού εισοδήματος θα πρέπει να δημιουργήσουν αποθέματα ασφαλείας.

Ο Άντριαν τόνισε πως οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί και πως οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην άνοδο του δείκτη μεταβλητότητας VIX τον Φεβρουάριο και στην πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών λόγω των εντάσεων στην εμπορική πολιτική.

Στη βάση αυτή τόνισε πως οι αδυναμίες που έχουν συγκεντρωθεί από την υιοθέτηση χαμηλών επιτοκίων επί σειρά ετών μπορεί να καταστήσουν «το δρόμο μπροστά ανώμαλο και να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη». Στις αδυναμίες αυτές συμπεριέλαβε ζητήματα ασφαλείας που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, τις «φουσκωμένες» αποτιμήσεις σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, τα επίπεδα δανεισμού των αναδυομένων αγορών και πιθανά προβλήματα ρευστότητας σε δολάρια σε τράπεζες εκτός ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider