Τι περιμένει η Ελλάδα από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι περιμένει η Ελλάδα από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ

Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, στην Ουάσιγκτον η Εαρινή Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία θα διαρκέσει έως την Κυριακή 22 Απριλίου και θα καλυφθεί εκτενώς από το insider.gr μέσω των ανταποκριτών του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Αν και τα θέματα αιχμής στη Σύνοδο αναμένεται να είναι η πολιτική δασμών των ΗΠΑ, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή -και συγκριμένα το ζήτημα της Συρίας –, ζητήματα διεθνούς εμπορίου και τα κρυπτονομίσματα , η Ελλάδα ωστόσο δεν θα είναι στο περιθώριο της Συνόδου.

Η προσοχή όλων θα είναι επικεντρωμένη στις δηλώσεις που θα γίνουν από τους αξιωματούχους του Ταμείου και τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, τη μετά το Μνημόνιο εποχή και το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς και στα ραντεβού του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Αύριο θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (WorldEconomic Outlook) στην οποία θα εμπεριέχονται και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδος.

Την Τέταρτη 18 Απριλίου θα ανακοινωθούν οι προβλέψεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος στο πλαίσιο της έκθεσης «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor), αλλά και η έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report), η οποία θα έχει στοιχεία και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Την Πέμπτη 19 Απριλίου, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει συνέντευξη Τύπου, όπου «παραδοσιακά» αναμένεται να ερωτηθεί για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ η ιδία θα συντονίσει και πάνελ την ίδια ημέρα στο οποίο θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Αυτό που μέλλει να καταδειχθεί στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον είναι το εάν ο Όλαφ Σολτς θα είναι τόσο παρεμβατικός στις αποφάσεις του Ταμείου όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κυρίως αναμένεται να διαφανεί το εάν θα ασκήσει πιέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ – με συμβιβασμούς για το χρέος- στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι.

Ο Σολτς αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον την προσεχή Παρασκευή και αναμένεται να αναφερθεί τόσο στο ζήτημα των σχέσεων με την Ελλάδα όσο και στις σχέσεις Γερμανίας – ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider