Η μειωμένη κατανάλωση έφερε αποπληθωρισμό το Μάρτιο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μειωμένη κατανάλωση έφερε αποπληθωρισμό το Μάρτιο

Η μειωμένη κατανάλωση των νοικοκυριών εξακολουθεί να συμπιέζει τις τιμές στην αγορά και να τροφοδοτεί τις αποπληθωριστικές πιέσεις.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το Μάρτιο καταγράφηκε αποπληθωρισμός 0,2% σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση με το Φεβρουάριο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε αύξηση 1,5%.

Ο μέσος πληθωρισμός του δωδεκαμήνου Απριλίου 2017 - Μαρτίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2016 - Μαρτίου 2017, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Απριλίου 2016 - Μαρτίου 2017 με το δωδεκάμηνο Απριλίου 2015 - Μαρτίου 2016.

Η μείωση του πληθωρισμού κατά 0,2% τον μήνα Μάρτιο 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2017, προήλθε κυρίως από την πτώση τιμών στις εξής κατηγορίες:

-Την πτώση τιμών 2,2% στα άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστραοχημάτων, κ.α.

-Την πτώση τιμών 2,1% στα διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

-Την υποχώρηση τιμών 1,7% στην στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο.

-Την υποχώρηση τιμών κατά 1,3% στην κατηγορία αναψυχή - πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε οπτικοακουστικό εξοπλισμό -υπολογιστές - επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.

-Την πτώση 0,8% στον κλάδο διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά και πατάτες.

-Την μείωση τιμών κατά 0,3% στην ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

-Την πτώση τιμών κατά 0,3% στην Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα, οδοντιατρικές υπηρεσίες.

-Την πτώση τιμών κατά 0,1% στις επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον εξοπλισμό τηλεφωνίας και τηλεομοιοτυπίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider