Δύσκολες οι συναινέσεις εντός Eυρωζώνης για το ελληνικό χρέος

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολες οι συναινέσεις εντός Eυρωζώνης για το ελληνικό χρέος

Τη συμμετοχή στελεχών του ΔΝΤ σε συσκέψεις στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα, επιβεβαίωσαν χθες πηγές του Ταμείου, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν το περιεχόμενο των εν λόγω συζητήσεων.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως χθες αξιωματούχοι της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας και εκπρόσωποι του Eurogroup, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ εξέτασαν στα πλαίσια του λεγόμενου Washington Group στη βελγική πρωτεύουσα, τις τεχνικές λύσεις για το χρέος χωρίς όμως να καταλήξουν σε συμφωνία.

Στις συζητήσεις αυτές μετείχε και ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν. «Προσωπικό μας έχει συμμετάσχει σε συναντήσεις στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες», αρκέστηκαν να αναφέρουν για το θέμα πηγές του ΔΝΤ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως εντός της ευρωζώνης υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για το πώς θα ενεργοποιείται η μηχανισμός ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο οποίος θα περιλαμβάνει και την περίφημη «ρήτρα ανάπτυξης».

Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβακία, Αυστρία και Σλοβενία ζητούν να επιβληθούν προϋποθέσεις στην Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος ζητούν να θεσπιστεί ένα αυτόματο σύστημα απομείωσης του χρέους. Η διαφωνία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς στην πρώτη περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να πληροί όρους για να κερδίζει την ελάφρυνση χρέους και στη δεύτερη περίπτωση αυτό θα γίνεται αυτόματα.

Να τονιστεί πως και σε επιμέρους προτάσεις για τον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους δεν υπάρχει συμφωνία απόψεων εντός της ζώνης του ευρώ και των θεσμών.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) προτείνει όταν η ανάπτυξη πέφτει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, για παράδειγμα κάτω από το 3,25%, οι αποπληρωμές χρέους σε ετήσια βάση να περιορίζονται στο 1,5% του ΑΕΠ. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι αν μια χρονιά η Ελλάδα παρουσιάσει για παράδειγμα ρυθμό ανάπτυξης 1%, τότε, θα καταβάλει για την εξυπηρέτηση του χρέους ποσό ίσο με το 1,5% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ σήμερα), αντί για τα τοκοχρεολύσια εκείνης της χρονιάς, πχ. 7 δισ. ευρώ !

Η Γαλλία προτείνει να εξυπηρετούνται κανονικά οι υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους, εφόσον ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας στην πενταετία είναι υψηλότερος του 3,4% και να μειώνονται αν πέφτει κάτω από το ποσοστό αυτό. Επίσης προτείνει να μην γίνονται καθόλου πληρωμές, εφόσον η ανάπτυξη πέφτει κάτω από το 2,8%.

Πλέον διαφαίνεται πως η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ μεταξύ 16 και 22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Εκεί αναμένεται να ανοίξει και το ΔΝΤ τα χαρτιά του για το εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με τις προτάσεις ελάφρυνσης του χρέους που είναι σήμερα υπό συζήτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider