Επιχειρηματίες από ανάγκη οι Έλληνες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιχειρηματίες από ανάγκη οι Έλληνες

Σουβλατζίδικα, καφετέριες και εστιατόρια είναι οι περισσότερες από τις νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, γεγονός που δείχνει πως οι Έλληνες επιχειρηματίες ξεκινούν τα εγχειρήματά τους από ανάγκη και όχι επειδή διακρίνουν κάποια επιχειρηματική ευκαιρία. Αυτό το χαρακτηριστικό καθιστά τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρηματικές προσπάθειες θνησιγενείς, με το διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό κλίμα να μην βοηθά τους επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως και τις 30 Μαρτίου 2018 ιδρύθηκαν 9.120 επιχειρήσεις, ενώ ανήγγειλαν τη διαγραφή τους (ανέστειλαν τη λειτουργία τους) 4.837 επιχειρήσεις.

Τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 ιδρύθηκαν 4.316 ατομικές επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 3.348. Ομοίως, ιδρύθηκαν 2.546 Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) και διαγράφηκαν 191. Η νομική μορφή των επιχειρήσεων αυτών δείχνει πως ως επί το πλείστον είναι μονοπρόσωπες και παρέχουν εργασία μόνον στο κάτοχό τους. Το ίδιο ισχύει και για 805 Ετερόρρυθμες Εταιρείες και 1.166 Ομόρρυθμες Εταιρείες που ιδρύθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Αντιθέτως στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι ενάρξεις επιχειρήσεων με νομική μορφή που δικαιολογεί μεγάλο κύκλο εργασιών και ευρεία γεωγραφική δραστηριότητα, όπως δηλαδή οι ΑΕ και ΕΠΕ, ήταν ελάχιστες. Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου ιδρύθηκαν μόλις 184 Ανώνυμες Εταιρείες και διέκοψαν τη δραστηριότητά τους 162, ενώ ιδρύθηκαν μόλις 78 Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης και διαγράφηκαν 182 ΕΠΕ.

Με απλά λόγια τα στοιχεία του ΓΕΜΗ δείχνουν πως οι έντονες αβεβαιότητες για την πορεία της οικονομικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τη φορολογική πίεση στην αυτοαπασχόληση και τους ελεύθερους επαγγελματίες, εξακολουθούν να επηρεάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και ειδικά την επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων.

Αυτό αποτυπώνεται κυρίως στα ποιοτικά στοιχεία της νέας επιχειρηματικότητας που έτος με το έτος επιδεινώνονται, καθώς περιορίζεται η έφεση προς την καινοτομία, διατηρείται υψηλά η επιχειρηματικότητα ανάγκης, διευρύνονται τα εγχειρήματα στον τομέα της λιανικής, ενώ δεν φαίνεται να κινητοποιούνται ακόμα επαρκώς άτομα από δεξαμενές υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider