Σε επίπεδα ρεκόρ οι πωλήσεις δανείων στην Ευρώπη

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε επίπεδα ρεκόρ οι πωλήσεις δανείων στην Ευρώπη

Το ποσό ρεκόρ των 104 δισ. ευρώ έφτασαν οι πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων στην Ευρώπη το 2015 σύμφωνα με μελέτη της KPMG με το επενδυτικό ενδιαφέρον να αναμένεται ισχυρό και για τις επόμενες δύο χρονιές καθώς οι επενδυτές στρέφουν τα βλέμματα τους σε άλλες αγορές όπως η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και η Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή συναλλαγές χαρτοφυλακίων ύψους 44 δισ. ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές της KPMG η ανοδική τάση αναμένεται να διατηρηθεί και το 2017 καθώς οι λεγόμενες «bad banks» συνεχίζουν τη διαδικασία απομείωσης των δανειακών τους χαρτοφυλακίων τους ειδικότερα στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία. Εξάλλου, οι δύο αυτές χώρες είχαν και την «μερίδα του λέοντος» σε ότι αφορά τις μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων.

Η μεγαλύτερη συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε το 2015 αφορά στην πώληση του δανειακού χαρτοφυλακίου ύψους 18 δισ. ευρώ της κρατικοποιημένης πλέον Northern Rock Bank από την δημόσια εταιρεία συμμετοχών UK Asset Resolution Limited στην Cerberus Capital Management. Η συγκεκριμένη συναλλαγή αποτέλεσε σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των συναλλαγών που ολοκληρώθηκαν στην Μεγάλη Βρετανία ύψους 39 δισ. ευρώ.

Στην Ιρλανδία επίσης πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ύψους 25 δισ. ευρώ, καθώς η bad bank NAMA ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων του προγράμματος πώλησης δανείων που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το 2020.

Ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των αγοραστών στις δύο αυτές χώρες έχει στρέψει το επενδυτικό ενδιαφέρον σε άλλες αγορές όπως η Ισπανία (ολοκληρωμένες πωλήσεις δανείων ύψους 15.8 δισ. ευρώ) και η Ιταλία (ολοκληρωμένες πωλήσεις δανείων ύψους 13.3 δισ. ευρώ) και ειδικότερα όσον αφορά τα χαρτοφυλάκια δανείων ακίνητης περιουσίας.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ελλάδα – από το β΄ εξάμηνο τα πρώτα deals

Σε ένα τέτοιο δυναμικό περιβάλλον, οι ελληνικές τράπεζες σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση δουλεύουν από κοινού με στόχο την αναζωογόνηση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου που θα αποτελέσει την αφετηρία για την πραγματοποίηση παρόμοιων συναλλαγών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη όπου και δραστηριοποιούνται, σημειώνει η KPMG.

Λόγω των αυξημένων αναγκών χρηματοδότησής της ελληνικής αγοράς και των πρόσφατων αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων, εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα στραφούν πρώτα στην σύναψη συνεργασιών με ξένους servicers προκειμένου να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων τους.

Στη συνέχεια και εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση της νέας χρηματοδοτικής συμφωνίας με τους «θεσμούς» και παραμείνει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, τότε αναμένεται οι πρώτες συναλλαγές αγοραπωλησίας χαρτοφυλακίων επιχειρηματικών δανείων να πραγματοποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

«Οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Από την μία πρέπει να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους με την αποτελεσματική διαχείριση των μη- εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και από την άλλη είναι επιτακτική ανάγκη να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά και ιδιαίτερα στις ΜΜΕ που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει ο Κρίστιαν Τόμας, επικεφαλής του Deal Advisory της KPMG στην Ελλάδα.

«Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο, οι παγκόσμιες αγορές λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε αυτό τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να «παίξουμε σε αυτή την αρένα» και να έχουμε αποτελέσματα. Όσο η Ελλάδα καθυστερεί απλά μένει εκτός παιχνιδιού με αποτέλεσμα να χάνουν και οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις. Ο χρόνος είναι εναντίον μας», προσθέτει μιλώντας στο insider.gr.

«Η συνδρομή των ξένων private equity και hedge funds είτε με τη παροχή τεχνογνωσίας στη διαχείριση των μη –εξυπηρετούμενων δανείων (servicing platforms) είτε με την διοχέτευση φρέσκων κεφαλαίων μπορεί να αποτελέσει το σημείο κλειδί για την ολική επαναφορά του τραπεζικού κλάδου μέσω της μείωσης της υψηλής έκθεσης στο ρίσκο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider