Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ δεν ζητά μείωση αφορολόγητου από το 2019

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ δεν ζητά μείωση αφορολόγητου από το 2019

Διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ζητά μείωση του αφορολόγητου από τις αρχές του 2019 αντί για τις αρχές τους 2020 που έχει ψηφίσει κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

«Αυτό το θέμα δεν ξέρω πώς προέκυψε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει να έρθει το αφορολόγητο του 2020, το 2019» είπε ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα.

«Έχει μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός, με την Κριστίν Λαγκάρντ, έχω μιλήσει εγώ με πολλά στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν κι εδώ για την πρώτη φάση της 4ης αξιολόγησης πριν από τρεις εβδομάδες, δεν έχει μπει αυτό το θέμα» πρόσθεσε.

«Αυτό που ισχύει είναι αυτό που ίσχυε τον Ιούνιο του ’17, που μέσα στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του ’17 λέει ότι αν η Ελλάδα το ’19 δεν μπορεί να φτάσει στο 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και, αντίθετα, φτάσει στο 1,5% τότε θα έρθει μπροστά και το αφορολόγητο.

»Δηλαδή όταν με πολύ χαμηλότερη ανάπτυξη φέτος από ό,τι θα έχουμε το ’18 και το ’19 -που το ομολογούν όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί ότι θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη το ’18 από το ’17 και το ’19 από το ’18- πώς είναι δυνατόν το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο είναι γύρω στο 4% φέτος (άμα λάβετε υπ’ όψιν ότι έχουμε μοιράσει ένα κομμάτι από αυτό, αλλά το πραγματικό όμως είναι πριν από τη μοιρασιά) να πέσει ξαφνικά στο 1,5 %;

»Τι πιθανότητες υπάρχουν αφού φτάσαμε με αυτή την ανάπτυξη στο 1,4-1,6% κοντά στο 4% πρωτογενές πλεόνασμα, και μετά ξαφνικά να πέσουμε στο 1,5%; Δεν βγαίνει από πουθενά αυτό.

»Δηλαδή όποιοι είναι οικονομολόγοι καταλαβαίνουν, είναι στο χώρο της φαντασίας ότι θα πέσει το πρωτογενές πλεόνασμα το ’19 ξαφνικά στο 1,5%. Άρα δεν υπάρχει είδηση, δηλαδή όλο αυτό είναι ό,τι έγινε τον Ιούνιο του ’17. Δεν υπάρχει κάτι, μια κίνηση, μια προειδοποίηση, μια συζήτηση στο Eurogroup, μια συζήτηση στο Euro Working Group που να έβαλε αυτό το θέμα» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider