Η Fed ανοίγει τον δρόμο, αλλά η ΕΚΤ «έχει μέλλον»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Fed ανοίγει τον δρόμο, αλλά η ΕΚΤ «έχει μέλλον»

Με αύξηση επιτοκίων έκανε «ποδαρικό» στη Federal Reserve ο νέος κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, την Τετάρτη, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο 1,75% σε μια αποφασιστική κίνηση σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Προτού αποχωρήσει από τη θέση της η προκάτοχός του, Τζάνετ Γέλεν, είχε αυξήσει τα επιτόκια στο 1,5%, ανεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών για «τουλάχιστον τρεις αυξήσεις» εντός του 2018. Ενόψει των χθεσινών ανακοινώσεων, ένας στους τρεις αναλυτές εκτιμούσε ότι εντός του έτους θα γίνουν «τέσσερις ή και περισσότερες αυξήσεις».

Την ώρα που οι ΗΠΑ σπεύδουν να τραβήξουν τα «χαλινάρια» της νομισματικής πολιτικής, καθώς ενισχύεται ο αναμενόμενος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, η ΕΚΤ παίρνει... αποστάσεις διατηρώντας το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης «στη θέση του» -τουλάχιστον- έως τον προσεχή Σεπτέμβριο -αν και μειωμένο στο μισό.

Εν αναμονή της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη σημείωσαν άνοδο εχθές, Τετάρτη, οδηγώντας στο μεγαλύτερο «χάσμα» ευρωπαϊκών-αμερικανικών αποδόσεων των τελευταίων 21 ετών. Ο λόγος είναι η σοβαρή διάσταση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ των δύο ηπείρων, με τον Μάριο Ντράγκι να μην διατηρεί στη φαρέτρα του το όπλο της φθηνής ρευστότητας όσο ο πληθωρισμός παραμένει «υποτονικός» -κατά την προσφιλή του έκφραση.

Σύμφωνα με τη BoA-Merrill Lynch, το χάσμα που διαμορφώνεται ανάμεσα στη νομισματική πολιτική της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια και οι αγορές «δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της απόκλισης αυτής».

«Η οικονομία της Ευρωζώνης, παρότι καταγράφει θετική πορεία, βρίσκεται αρκετά πίσω από τις ΗΠΑ», σχολιάζει στο Bloomberg ο Κρις Σκικλούνα, επικεφαλής της Daiwa Capital Markets. «Αν δει κανείς πόσο καιρό χρειάστηκαν οι ΗΠΑ για να επαναφέρουν τη νομισματική πολιτική στην κανονικότητα, αντιλαμβάνεται γιατί η ΕΚΤ κάνει τόσο αργά βήματα», συμπληρώνει.

Στο εσωτερικό της ΕΚΤ, βέβαια, υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις για επιτάχυνση της «επιστροφής στην κανονικότητα», με κύριο εκφραστή των Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν, ο οποίος εδώ και έναν χρόνο διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι το QE πρέπει να αποσυρθεί «χθες». Δεδομένου, μάλιστα, ότι το «γεράκι» της ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να αναλάβει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης με την αποχώρηση του Ντράγκι στα τέλη 2019, οι πιέσεις εντείνονται εν μέσω δυναμικής σύσφιξης στις ΗΠΑ, αλλά και βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη, όπως άλλωστε υποδεικνύει και η αναβάθμιση της εκτίμησης για την οικονομική ανάπτυξη στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider